FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija će graditi nuklearnu elektranu u Venezueli

Autor: vrad
MOSKVA, 15. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Rusija će graditi prvu venezuelsku nuklearnu elektranu i od venezuelske državne naftne tvrtke PDVSA kupiti udio u njemačkoj rafineriji vrijedan 1,6 milijarda dolara, objavljeno je u petak u Moskvi tijekom posjeta venezuelskog predsjednika Huga Chaveza, koji s Moskvom dijeli protivljenje američkoj globalnoj dominaciji.

Svečanom potpisivanju sporazuma u Kremlju nazočio je uz Chaveza i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev koji je rekao da dvije zemlje dijele "strateško partnerstvo" i viziju svijeta oslobođenog prevladavajućeg utjecaja SAD-a.

"I Rusija i Venezuela zauzimaju se za uspostavu modernog i pravednog svjetskog poretka -svjetskog poretka u kojemu naša budućnost neće ovisiti o volji bilo koje zemlje, njezina blagostanja ili njezine dobre volje", rekao je Medvedev.

Chavez je u četvrtak doputovao u svoj već deveti posjet Rusiji otkako je 1999. došao na čelo Venezuele, koja je posljednjih godina postala ključni partner Rusiji u Južnoj Americi, regiji koja se dugo smatrala američkim "dvorištem" i u kojoj Moskva želi povećati svoj utjecaj.

Ugovor o izgradnji nuklearne elektrane potpisali su direktor ruske Agencije za atomsku energiju Rosatoma Sergej Kirijenko i venezuelski ministar vanjskih poslova Nicolas Maduro.

"Zašto Venezuela ne bi imala nuklearnu centralu?", zapitao se Medvedev na tiskovnoj konferenciji nakon potpisivanja.

"To osigurava neovisnost, pa i ako padne cijena nafte. Naša su gospodarstva osjetljiva i o tome smo razgovarali", dodao je Medvedev.

Dvije zemlje potpisale su i sporazum o prodaji venezuelskog udjela u njemačkoj rafineriji najvećoj ruskoj naftnoj tvrtki Rosneft.

Rosneft će platiti 1,6 milijarde dolara za 50 postotni udio u rafineriji Ruhr Oel, koju PDVSA posjeduje zajedno s britanskim BP-om.

Rusija je prva postaja Chavezove turneje po Europi i Aziji koja bi trebala trajati desetak dana. Nakon Rusije Chavez će posjetiti Bjelorusiju, Ukrajinu, Iran, Siriju i Portugal.

(Hina) xvrad/xdv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙