FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: predstavljen stručni časopis "Godišnjak Titius"

Autor: pgas
SPLIT, 14. listopada 2010. (Hina) - U splitskoj Sveučilišnoj knjižnici večeras je predstavljen drugi broj stručnog časopisa "Godišnjak Titius", u kojem je objavljeno 25 radova o baštini i odnosu čovjeka i prirode kroz povijest u porječju Krke, po čijem je latinskom nazivu Titius taj časopis i dobio ime.

Prvi broj "Godišnjaka Titius" objavljen je 2009., a treći broj, kako je rečeno, već je u pripremi. Izdavanje toga časopisa financijski podupire Ministarstvo znanosti.

Glavni urednik "Godišnjaka Titius" dr. Šime Pilić objasnio je da se u tom časopisu objavljuju radovi raznih stručnjaka koji proučavaju porječje Krke od Dinare i Knina do Splita s jedne strane i Zadra s druge strane. "Objavljivanjem stručnih radova u 'Godišnjaku Titius' želimo pridonijeti da se spasi prirodna baština te da tu baštinu približimo Europi", rekao je Pilić.

Akademik Ivan Cifrić istaknuo je kako je posebna vrijednost "Godišnjaka Titius" što tematizira odnose društva i okoliša jer je porječje Krke, koje se katkad naziva divljinom, bogato biološkim raznovrsnostima i ekološkim različitostima. U tom području, rekao je akademik Cifrić, kroz povijest su nestajala neka naselja.

Povjesničar Drago Roksandić istaknuo je kako je rijeka Krka kroz povijest integrirala različite vrijednosti, što ima "dalekosežne civilizacijske učinke".

"Cijela povijest Hrvatske je obilježena porječjima Save, Drave, Dunava, Krke i dr.", rekao je i pritom istaknuo kako je "veliki dio hrvatskih epicentara uz rijeke na rubovima blizu granice, a najilustrativniji primjer je Zagreb, koji je dvadesetak kilometara od granice sa Slovenijom".

"U rubnim sredinama uz rijeke kroz povijest se ostvaruju različiti kontakti koji formiraju integrirani sociosustav", dodao je Roksandić.

(Hina) xpgas yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙