FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: trojici od deset carinika zatvorske kazne

Autor: vhor
KARLOVAC, 22. listopada 2010. (Hina) - Bivši carinici Bernard Ivanić, Davorin Plavetić i Ivan Trbušić danas su na Županijskome sudu u Karlovcu nepravomoćno osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog zloporabe položaja i ovlasti na graničnome prijelazu Maljevcu tijekom 1998. i 1999. godine, a sedmorica suoptuženika nepravomoćno su oslobođena krivnje.

Trojica osuđenika kupcima uvezene robe omogućili su da ostvare protupravnu imovinsku korist od 5,5 milijuna kuna, te ih presuda obvezuje da na ime oduzimanja te protupravno stečene imovinske koristi moraju u državni proračun uplatiti dio novca i to Ivanić, kojem je presuđeno četiri godine zatvora, 1,7 milijuna kuna, Plavetić uz tri i pol godine zatvora mora vratiti 699.269 kuna, a Trbušić uz tri i pol godine zatvora mora vratiti i dva milijuna i 126 tisuća kuna.

Svoj trojici pet je godina zabranjeno obavljati dužnost carinika.

Obrazlažući presudu, predsjednik sudskog vijeća Ante Ujević rekao je da su trojica carinika osuđena jer je utvrđeno da su 91 put ovjerili dokumente kao da su kamioni s raznom robom propušteni preko graničnoga prijelaza Maljevca iako suprotna strana u Velikoj Kladuši nije evidentirala da su ušli u BiH, čime su samostalno i u nekim slučajevima zajednički omogućili vlasnicima robe izbjegavanje plaćanja carine i PDV-a.

Pri odmjeravanju kazne, rekao je Ujević, uzeta je u obzir i otegotna okolnost Ivaniću i Plavetiću, koji su već osuđivani za istovjetna kaznena djela.

Trojici oslobođenih carinika - Željku Butorcu, Mariju Omrčenu i Stjepanu Košaviću nije dokazano da su sudjelovali u fiktivnom izvozu.

Za četvoricu tadašnjih carinika vježbenika - Juru Vukovića, Ivicu Cindrića, Ivana Brozinića i Miroslava Paulića, objasnio je Ujević, nije utvrđeno da su za ovlaštene carinike obavljali po dogovoru kazneno djelo, nego su samo po njihovu nalogu u carinske kontrolnike unosili podatke, dakle - obavljali administrativne poslove.

(Hina) xvhor ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙