FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Polančec došao na pripremno ročište u slučaju "Reflektori"

Autor: amat
ZAGREB, 19. listopada 2010. (Hina) - Nakon prošlotjedne nepravomoćne presude na petnaest mjeseci zatvora bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec danas se ponovno pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu kako bi prisustvovao pripremnom ročištu za suđenje u slučaju "Reflektori", gdje ga se tereti za nezakonito potrošenih 230 tisuća kuna za rasvjetu na nogometnom igralištu u svom rodnom selu.

Polančec je u sudsku zgradu na zagrebačkom Zrinjevcu došao nešto prije 12,30 sati u pratnji svog odvjetnika Ante Nobila, a okupljenim novinarima nije davao izjave.

Na pripremnom ročištu zatvorenom za javnost sudac Siniša Pleše zakazat će početak suđenja i odrediti koji će se svjedoci ispitati te kojim će dokazima pred sudom biti potkrijepljene tvrdnje obrane i tužiteljstva. USKOK je već najavio da će optužbe o protuzakonitom posredovanju i krivotvorenju službene isprave potkrijepiti iskazima 11 svjedoka.

Sudac na ročištu iz spisa može izdvojiti nezakonite dokaze, ako to prije nisu učinili sudac istrage i optužno vijeće koje je u rujnu potvrdilo optužnicu protiv Polančeca, a dvojicu suoptuženika Željka Dražića i Tomislava Andabaka na temelju njihove nagodbe s USKOK-om i priznanja osudilo uvjetno na godinu i pol dana zatvora.

Obrana i optužba moći će predložiti i nove dokaze ako su za njih doznali nakon potvrđivanja optužnice, a predstavnik USKOK-a na ročištu će izložiti dio optužnice iz kojeg proistječu naziv i zakonska obilježja kaznenog djela te podastrijeti dokaze koji potvrđuju optužnicu. Na kraju čak može predložiti i kaznu.

Optuženi Polančec potom bi se ponovno trebao očitovati o USKOK-ovim optužbama te zajedno s braniteljem točno odrediti koje dijelove optužnice poriče i zbog čega.

USKOK Polančeca tereti da je iskoristio autoritet potpredsjednika vlade i s jednom tvrtkom dogovorio postavljanje reflektora na igralištu NK Osvit u njegovom rodnom mjestu Đelekovcu kod Koprivnice. Pritom je omogućio nezakonito pribavljanje 230.000 kuna dvojici suoptuženika, koji su priznali nedjelo i nagodili se s USKOK-om zbog čega su osuđeni na uvjetne kazne.

Nakon presude za nepotrebnu stručnu studiju zbog koje je osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora i ovog postupka Polančeca očekuje i suđenje za malverzacije teške 400 milijuna kuna u slučaju "Podravka".

U tijeku je i istraga u slučaju HEP u kojoj ga se sumnjiči da je tu tvrtku s njezinim bivšim direktorom Ivanom Mravkom i bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom oštetio za 600 milijuna kuna.

(Hina) xam yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙