FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pravomoćna presuda Kutli postaje izvršna krajem sljedećeg tjedna

Autor: amat
ZAGREB, 22. listopada 2010. (Hina) - Pravomoćna presuda Miroslavu Kutli, iako mu nije uručena, postat će izvršna krajem sljedećeg tjedna, jer je u međuvremenu objavljena na oglasnoj ploči zagrebačkog Općinskog kaznenog suda na kojem je osuđen u slučaju "Gradski podrum".

Glasnogovornik Općinskog kaznenog suda Dražen Kevrić potvrdio je za Hinu da Kutle nije primio presudu, jer nije pronađen na prijavljenoj adresi, nakon čega je presuda, krajem prošloga tjedna, objavljena na sudskoj oglasnoj ploči.

"Protekom petnaestodnevnog roka od kada je pravomoćna presuda objavljena na oglasnoj ploči suda smatra se da je dostava uredno izvršena i pokreće se postupak za izvršenje kazne", kazao je Kevrić.

Odluku kada će i u kojoj kaznionici Kutle odslužiti kaznu potom treba donijeti sudac izvršenja na zagrebačkom Županijskom sudu. Taj je sud u rujnu ove godine potvrdio prvu pravomoćnu presudu protiv Kutle, kojom je zbog zlouporaba u slučaju "Gradski podrum" osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora.

Ukoliko se Kutle, protiv kojega se vodi više sudskih postupaka za pretvorbeni kriminal tijekom 1990-tih, ne odazove na poziv suca izvršenja za njim se može raspisati i tjeralica.

Dokaže li da ima i državljanstvo BiH zatvorsku kaznu može izdržavati i u toj zemlji.

Priča o mogućem raspisivanju tjeralice za Kutlom pokrenula se prije nekoliko dana i na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu jer se nije pojavio na jednom od suđenja koje je još u tijeku.

Njegovi odvjetnici nedolazak su opravdali medicinskom dokumentacijom iz Mostara, čime je postalo jasno da Kutle nije u Hrvatskoj.

No, vještak u Zagrebu, koji je proučio poslanu dokumentaciju, zaključio je da je Kutle raspravno sposoban pa je sutkinja koja vodi slučaj zatražila mišljenje izvanraspravnog vijeća.

Ukoliko to tijelo odluči da je Kutle sposoban dolaziti na rasprave može zatražiti njegovo pritvaranje. Ako i nakon toga Kutle bude nedostupan za njim se i zbog ovog slučaja može raspisati tjeralica.

No, sve dok se to ne dogodi Kutle može slobodno prelaziti granicu pa činjenicom što se nalazi u BiH još uvijek nije prekršio zakon, zaključio je Kevrić.

(Hina) xam yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙