FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački podaci stabilizirali cijene nafte nadomak 81 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 22. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 81 dolar za barel nakon što su njemački podaci potaknuli očekivanja o rastu potražnje u očekivanju odluka ministara financija članica G20 o valutama.

Barel sirove nafte za isporuke u prosincu poskupio je na američkom tržištu 48 centi na 81,04 dolara, nakon što je prethodni dan klkiznuo više od dva posto. Na londonskom tržištu njegova je cijena skočila 73 centa na 82,66 dolara.

Njemačko poslovno povjerenje ojačalo je u listopadu na najvišu razinu u tri i pol godine, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo, signalizirajući da je oporavak najvećeg europskog gospodarstva možda otporniji no što se očekivalo.

Ministri financija G20 sastali su se u petak na dvodnevnom sastanku u Južnoj Koreji ali čini se da neće usvojiti inicijativu koju predvode Sjedinjene Države a usmjerena je na poticanje tržišta u nastajanju da se obvežu smanjiti viškove na tekućim računima plaćanja i da dopuste jačanje domaćih valuta.

"Današnji Ifo pokazao je da se nastavlja niz dobrih vijesti iz Njemačke i da nije riječ samo o oporavku odnosno o pukom statističkom efektu. Širenje oporavka nastavit će se ", zaključio je Carsten Brzeski iz tvrtke ING Financial Markets.

Obustava rada u francuskim rafinerijam također je u petak poduprla tržište nafte, pri čemu su sindikati najavili nastavak borbe čak i ako skupština u petak usvoji nepopularni prijedlog mirovinske reforme koji je sastavio predsjednik Nicolas Sarkozy.

Cijene nafte porasle su unatoč nepromijenjenoj vrijednosti dolara u petak. U ovom je mjesecu slabiji dolar poticao interes za naftom kod kupaca koji raspolažu drugim valutama jer je ojačao njihovu kupovnu moć, budući da su cijene nafte iskazane u zelenim novčanicama.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u petak da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 79,26 dolara, što znači da je bila 55 centi viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙