FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaustavljen pad cijena nafte, splasnuo šok nakon kineskog podizanja kamatnjaka

Autor: gple
LONDON, 20. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 80 dolara za barel, poduprte slabijim dolarom i naznakama pada zaliha derivata u SAD-u, koji su prigušili šok izazvan neočekivanim podizanjem ključnih kamatnih stopa u Kini.

Barel sirove nafte za isporuke u studenom poskupio je 91 cent na 80,40 dolara. Terminski ugovori za isporuke u studenom istječu tijekom dana. Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 1,07 dolara višoj cijeni od 82,17 dolara.

Cijene su u utorak na njujorškom tržištu pale više od četiri posto, zabilježivši najoštriji dnevni pad od veljače, nakon što je Kina iznenadila tržišta, podigavši ključne kamatne stope prvi puta u gotovo tri godine.

„To neće zakočiti kinesko gospodarstvo, pa je reakcija bila malo pretjerana“, zaključio je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. „Danas su se cijene roba i dionica oporavile“, dodao je.

„Stvarni utjecaj podizanja kineskih kamatnjaka mogao bi biti ograničen na opću priču o kineskom rastu. Smatram da ne mijenja bitno potražnju“, naglasio je Yingxi Yu iz singapurskog odjela Baclays Capitala.

Kina je u ovoj godini bila glavni pokretač rasta potražnje za naftom iako još uvijek troši manje nego vodeći potrošač SAD.

Dodatnu potporu cijenama pružio je slabiji dolar, koji je zabilježio pad vrijednosti prema košarici valuta, ojačavši kupovnu moć imatelja drugih valuta i time potaknuvši potražnju za robom čije su cijene iskazane u zelenoj novčanici.

Ulagače je ohrabrilo i tjedno izvješće Američkog instituta za naftu (API) o zalihama, koje je pokazalo pad zaliha derivata, uključujući dizel i lož ulje, za 854 tisuće barela. Zalihe benzina smanjile su se na 83 tisuće barela dok su zalihe sirove nafte porasle za neočekivano snažnih 2,3 milijuna barela.

Vlada će izvješće objaviti tijekom dana.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u srijedu da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 79,30 dolara, što znači da je bila 27 centi viša nego dan ranije.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙