FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uljanik: luksemburškoj kompaniji isporučen drugi jaružar

Autor: dspo
PULA, 22. listopada 2010. (Hina) - Pulsko brodogradilište "Uljanik" danas je luksemburškoj kompaniji "Dredging and Maritime Management S.A.", koja je inače dio grupe "Jan De Nul", isporučilo drugi od zasad četiri ugovorena jaružara na vlastiti pogon pod nazivom "Zheng He".

Brod je dug 138,50 metara, širok 26 i visok od 8,80 do 12,20 metara, uz nosivost od 2.200 tona pri gazu od 5,75 metara.

Ugovor za gradnju jaružara "Zheng He" potpisan je u ožujku 2007. godine, kobilica je položena u svibnju 2009. godine, a u more je porinut u siječnju ove godine.

Nakon isporuke "Zheng He" će poput ostalih brodova iz serije ploviti pod zastavom Luxemburga.

Prvi jaružar "Ibn Battuta" isporučen je istom naručitelju koncem svibnja ove godine.

Inače, jaružari su tehnički iznimno kompleksni brodovi koji služe za produbljivanje plovnih putova, odnosno izgrađivanje obala, umjetnih otoka ili produbljivanje obala, a Uljanikove novogradnje mogu raditi do 36,6 metara dubine mora.

Služe za jaružanje, odnosno kopanje i istodobno usisavanje nataloženog pijeska, krutog podmorja, stijena i sličnih taloga morskog dna.

Kako se danas čulo, činjenica da u svijetu postoji tek šest ovakvih brodova te da se do sada nikada u isto vrijeme u jednom brodogradilištu nisu gradila četiri dredgera, uglavnom samo jedan ili najviše dva, govori o kakvom je projektu riječ.

Uljanik, kako je istaknuto, isporukama i gradnjom ovih brodova-strojeva postaje članom malobrojne grupe od svega nekoliko svjetskih brodogradilišta koji u svojoj ponudi imaju ili su izgradili ovakav tip plovnog objekta.

(Hina) xdspo ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙