FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jači dolar pritisnuo cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 19. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima pod pritiskom ojačalog dolara, dok trgovci čekaju objavu rezultata investicijskih banaka u SAD-u u potrazi za znakovima gospodarske snage u tom velikom potrošaču nafte.

Cijene barela za isporuke u studenom pale su na američkom tržištu 30 centa na 82,78 dolara, nakon što su se u ponedjeljak poskočile za 2,25 posto. Na tržištu u Londonu cijene barela za isporuke u prosincu bile su niže 48 centa i iznosile su 83,89 dolara.

Indeks američkog dolara, kojim se mjeri njegova vrijednost prema košarici šest ključnih valuta, porastao je za 0,5 posto nakon što je ministar financija Tim Geithner rekao da SAD neće sudjelovati u natjecanju u devalvaciji.

Banke Goldman Sachs i Bank of America Merrill Lynch objavit će tijekom dana podatke o zaradi, nakon što je u ponedjeljak Citigroup objavio neočekivano dobro poslovno izvješće.

Na cijene je utjecao i 23-dnevni štrajk u francuskom naftnom središtu Fos-Lavera, koji je zajedno s prosvjedima rafinerija primorao zemlju da posegne za hitnim rezervama goriva.

„Može se reći da nestašica naftnih derivata (u Francuskoj) podiže cijene proizvoda i povećava razliku u cijenama nafte i derivata, što može podržati cijene nafte", kazao je analitičar iz banke Commerzbank Carsten Fritsh.

„S druge strane, sirove nafte ima dovoljno, ponuda je zapravo prevelika, ako se uzme u obzir činjenica da niz tankera čeka na istovar za vrijeme štrajka, te se višak ponude povećava, što pak može pritisnuti cijene“ dodao je.

Zalihe nafte u SAD-u vjerojatno su porasle u prošlom tjednu za 1,6 milijuna barela, pokazala je anketa Reutersa. Zalihe naftnih proizvoda vjerojatno su smanjene zbog radova na održavanju u američkim rafinerijama i štrajka u Francuskoj, procjenjuju analitičari uoči objave tjednog izvješća Američkog naftnog instituta (API) o zalihama.

OPEC je na svojim internetskim stranicama u utorak objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 79,03 dolara, što znači da je bila 83 centa niža nego krajem prošlog tjedna.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙