FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija i Belgija žele zajednički riješiti problem srbijanskih azilanata

Autor: ssai
BEOGRAD, 21. listopada 2010. (Hina) - Belgijski državni tajnik za financije, migracije i azil Melchior Wathelet i srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić zauzeli su se u četvrtak u Beogradu za zajedničko rješenje problema vezanog uz povećani broj srbijanskih građana koji traže azil u Belgiji i drugim zemljama Europske unije te za rješenje koje neće ugroziti liberalizaciju viza Srbiji.

"Ukidanje viza je primijenjeno, dokazano i radi, i nemamo namjeru to stavljati na dnevni red pred zemlje EU-a samo zato što to neki ljudi zloupotrebljavaju", rekao je Wathelet na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s Dačićem. Pritom je podsjetio da je isti problem zajednički rješen početkom ove godine, pošto su krajem 2009. Srbiji ukinute vize.

Građani Srbije dobrodošli su u EU kao turisti te će svi koji zbog ekonomskih razloga zatraže azil biti vraćeni u Srbiju, istaknuo je, dodajući kako je zajednički interes da se to spriječi.

Dačić je tim povodom najavio povećani nadzor građana na izlasku iz zemlje, posebice kad je riječ o turističkim i kolektivnim putovanjima koje organiziraju putničke agencije.

Istaknuo je da je od ukidanja viza najviše srbijanskih građana zatražilo azil u Švedskoj – oko pet tisuća, zatim u Njemačkoj - oko 1900, te od 600 do 700 u Belgiji. Dodao je kako je među njima najviše Albanaca i Roma te stanovnika zapadnosrbijanske regije Sandžaka.

Dačić je naglasio kako će se učiniti sve da to ne ugrozi liberalizaciju viza za građane Srbije.

Na sastanku su bili i veleposlanici Njemačke i Švedske u Srbiji, a Wathelet bi, kako se očekuje, istim povodom poslije Srbije trebao posjetiti i Makedoniju.

Prije toga Dačić je danas o toj temi razgovarao i s ministricom njemačke savezne države Bavarske Emilijom Mueller.

(Hina) xdas ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙