FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar: savjetovanje uzgajivača ovaca i koza i izložba sireva

Autor: barn
ZADAR, 21. listopada 2010. (Hina) - Zadar je domaćin dvaju stočarskih manifestacija - 12. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza i 11. izložbe hrvatskih ovčjih i kozjih sireva.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Stjepan Mikolčić istaknuo je kako će ulaskom u Europsku uniju hrvatskoj poljoprivredi biti na raspolaganju značajna financijska sredstva iz dvaju fondova.

"Jedan se odnosi na izravna plaćanja u kojem je za Hrvatsku na godišnjoj razini predviđeno 373 milijuna eura. Drugi fond je onaj za ruralni razvoj koji na godišnjoj razini za našu zemlju predviđa 352 milijuna eura", kazao je.

Mikolčić je također rekao da će nakon ulaska Hrvatske u EU potpore biti definirane za svako gospodarstvo po strogo određenim kriterijima.

Dobar dio njih bit će vezan za zaštitu okoliša, dobrobit životinja i sigurnost hrane, naglasio je.

Savjetovanje uzgajivača ovaca i koza i izložbu ovčjih i kozjih sireva organiziraju Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, a pokrovitelji su resorno ministarstvo, grad Zadar i Zadarska županija.

Na ovogodišnjoj 11. izložbi ovčjih i kozjih sireva u zadarskom hotelu "Funimation" sudjelovao je rekordan broj proizvođača - njih 52 sa čak 152 mliječna proizvoda.

Paški sir proizvođača Emila Oštarića iz Kolana na otoku Pagu osvojio je titulu šampiona u kategoriji tvrdih sireva, dok je šampion palete proizvoda Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Žanpera iz Žmana na Dugom otoku, a sveukupno je dodijeljeno 39 zlatnih, 38 srebrnih i 16 brončanih odličja.

Predsjednica stručnog povjerenstva za ocjenu sireva Jasmina Havranek ističe da kvaliteta sireva iz godine u godinu raste te da ubuduće treba više poraditi na identitetu sireva pojedinih lokaliteta i udruživanju proizvođača.

(Hina) xbarn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙