FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok dobiti Novartisa zahvaljujući akviziciji i novim lijekovima

Autor: mpuk
ZUERICH, 21. listopada 2010. (Hina/AFP) - Švicarski farmaceutski gigant Novartis izvijestio je u četvrtak da mu je neto dobit u trećem tromjesečju skočila za 10 posto na 2,3 milijarde dolara (1,7 milijardi eura), zahvaljujući akviziciji grupe Alcon i prodaji novih lijekova.

Prihodi su porasli za 13 posto na 12,6 milijardi dolara, uz doprinos akvizicija na čelu s Alconom u visini šest postotnih bodova.

„Novi i nedavno lansirani proizvodi bili su ključni pokretač ukupnog rasta u trećem tromjesečju i pridonijeli su neto prihodima u 2010. s 2,3 milijarde dolara", dodala je kompanija.

Ako se izuzme Alcon, prihodi od tih novih proizvoda, uključujući lijek za multiplu sklerozu Gileny i lijek za rak bubrega Afinitor, čine petinu ukupnih neto prihoda.

Grupa je objavila optimističnu prognozu za cijelu godinu, predvidjevši rast prihoda u rasponu od 15 do 17 posto ako se izuzmu promjene valutnih tečajeva a uključe prihodi od Alcona.

U prethodnoj prognozi tvrtka je predvidjela jednoznamenkasti rast prihoda, u visini pet do devet posto.

Novartis je 2008. od Nestlea za oko 11 milijardi dolara kupio četvrtinu udjela u Alconu, najvećoj svjetskoj grupi na području njege očiju.

Kompanija je imala opciju kupovine dodatnog udjela od 52 posto za oko 28 milijardi dolara, koju je u kolovozu i iskoristila.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙