FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Izjava iz Strasbourga" za integraciju Roma u Europi

Autor: vrad
STRASBOURG, 20. listopada 2010. (Hina/AFP) - Predstavnici 47 zemalja u Vijeću Europe prihvatili su u srijedu "Izjavu iz Strasbourga" za poboljšanje sudbine 12 milijuna Roma.

Dokument govori o izobrazbi više od 400 medijatora i stotinjak pravnika koji će pomagati u gospodarskoj i društvenoj integraciji romskih populacija.

"To je kolut koji će Romima omogućiti da budu povezani s civilnim društvom", izrazio je zadovoljstvo glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjoern Jagland koji je sazvao sjednicu "na visokoj razini" o toj temi.

Povjerenica za pravosuđe EU-a Viviane Reding rekla je pak da će Romi "biti jedan od prioriteta mađarskog predsjedanja Europskom unijom u prvom polugodištu 2011."

Dokument prihvaćen u Vijeću Europe predviđa izradu etapnog izvješća u svibnju 2011. Njegovi autori podsjećaju da je djelatno sudjelovanje Roma važno za njihovo uključivanje u društvo kojeg ne može biti bez pristupa školovanju, zdravstvenoj skrbi i stambenom zbrinjavanju. "Moramo im pomoći da budu neovisni", istaknuo je Jagland.

Rumunjska, zemlja iz koje velik broj Roma odlazi u druge zemlje EU-a, pridružila se potrebnom konsenzusu pri glasovanju, ali je izrazila "suzdržanost glede tumačenja" dokumenta, istaknuvši da odgovornost za integraciju Roma nose zemlje prihvata čim oni u njoj legalno borave najmanje tri mjeseca.

Takvo je stajalište iznenadilo francuskog državnog tajnika za europsku politiku Pierrea Lellouchea koji je upozorio da "ne treba prebacivati odgovornost na zemlju prihvata" i da "slobodno kretanje ne znači i slobodno doseljavanje".

Lellouche je istaknuo kako je prijeko potrebno graditi bolnice, škole i stanove, "ponajprije u matičnoj zemlji" jer, zaključio je, "nije rješenje da Romi šetaju po cijeloj Europskoj uniji, već da imaju normalan život u svojoj domovini".

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙