FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 19. listopada

Autor: bcav
ZAGREB, 18. listopada 2010. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 19. listopada.

MOSKVA - U nastavku službenog posjeta Rusiji, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić posjetit će rusko ministarstvo vanjskih poslova. Bebić se u ponedjeljak susreo s predsjednikom ruske Dume Borisom Grizlovom koji je naglasio da je Hrvatska jedan od najvažnijih partnera Rusije na jugoistoku Europe i da Moskva smatra vrlo važnom odluku hrvatske vlade da se pridruži projektu plinovoda Južni tok.

DUBROVNIK - Hrvatska je domaćin Plenarnom zasjedanju Odbora visokih dužnosnika Unije za Mediteran. Odbor je glavno provedbeno tijelo Unije za Mediteran na razini nacionalnih koordinatora - veleposlanika 43 zemlje članice. Sastanak u Dubrovniku će biti posvećen raspravi i usvajanju dokumenata ključnih za pripremu sastanka na vrhu Unije za Mediteran u Barceloni predviđenom za studeni 2010. (hotel Palace, Masarykov put 20, 10.30 sati. U 10.15 sati izjave za medije državnog tajnika za europske integracije Andreja Plenkovića, supredsjedatelja Odbora francuskog veleposlanika Sergea Tellea i egipatskog veleposlanika Ashrafa Hamdya te ravnatelja za europske poslove u belgijskom Ministarstvu vanjskih poslova Filipa Davida).

SARAJEVO - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, u sklopu turneje po Zapadnom Balkanu, stiže u posjet Crnoj Gori i Makedoniji.

ANKARA - Njemački predsjednik Christian Wulff u ponedjeljak navečer doputovat će u četverodnevni posjet Turskoj, dok je u Njemačkoj u punome zamahu rasprava o muslimanskim imigrantima, osobito turskima. Prvi njemački predsjednik koj posjećuje Tursku u posljednjih deset godina, Wulff će se sastati s turskim kolegom Abdulahom Gulom i premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, a potom će održati govor u turskom parlamentu. Njegov posjet uslijedio je nakon izjave kancelarke Angele Merkel da je pokušaj stvaranja multikulturalnog društva u Njemačkoj "u potpunosti propao", dodavši na taj način dodatnu vatru na prethodnu raspravu o imigrantima i islamu.

PARIZ - Francuski sindikati organiziraju opći štrajk, na dan kada Senat treba glasovati o novom mirovinskom zakonu. Francuski premijer Francois Fillon uporno je u nedjelju ponavljao da će reforma biti "izglasana", unatoč "društvenoj krizi". I predsjednik države Nicolas Sarkozy, unatoč štrajkovima i blokadama, ne odustaje od svoje mirovinske reforme povišenja dobne granice umirovljenja sa 60 na 62 godine.

DEAUVILLE, Francuska - Završni dan summita posvećenog suradnji EU i Rusije, na kojem sudjeluju njemačka kancelarka Angela Merkel, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i francuski predsjednik Nikolas Sarkozy.

Dežurni:

Noć: Bernard Ćavar

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Duška Gerić Koren

Navečer: Srđan Baković

Telefon: 00385 1 4808645

Telefax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙