FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šljivančaninova obrana traži u reviziji presude - do 6 godina zatvora

Autor: bcav
ZAGREB/DEN HAAG, 20. listopada 2010. (Hina) - Obrana Veselina Šljivančanina, osuđenog u Haagu na 17 godina zatvora zbog zločina na Ovčari, zatražila je u srijedu od žalbenog vijeća Haaškog suda da revizija njegove pravomoćne presude ne rezultira kaznom većom od šest godina zatvora.

Obrana bivšeg načelnika za sigurnost Operativne grupe jug JNA zatražila je, a žalbeno vijeće prihvatilo preispitivanje pravomoćne presude, na temelju iskaza svjedoka Miodraga Panića koji, po tvrdnjama obrane, Šljivančanina oslobađa optužbe za ubojstva 194 hrvatska ratna zarobljenika na Ovčari u studenom 1991.

Nakon što je žalbeno vijeće prošli tjedan saslušalo argumente obrane i tužiteljstva o vjerodostojnosti Panićeva iskaza, obrana u pismenom podnesku od vijeća traži da uvaži Panićevu izjavu kako Šljivančanin nije znao za zapovjed o povlačenju vojnih policajaca JNA s Ovčare, nakon čega su hrvatski zatočenici ostali bez zaštite a pripadnici srbijanskih paravojnih postrojbi počinili jedan od najtežih zločina u Domovinskom ratu.

"Obrana traži da nova kazna Šljivančaninu, kao rezultat preispitivanja presude, ne bi smjela biti veća od šest godina, uključujući vrijeme provedeno u pritvoru", stoji u podnesku obrane.

Veselin Šljivančanin, jedan od pripadnika tzv. "vukovarske trojke", osuđen je u prvostupanjskom postupku 2007. na pet, a u žalbenom postupku u svibnju 2009. na 17 godina zatvora. Zapovjednik Operativne grupe Jug JNA Mile Mrkšić osuđen je na 20 godina, dok je kapetan JNA Miroslav Radić oslobođen optužbi.

(Hina) xbcav yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙