FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wulff Turcima poslao poruku pomirenja o useljenicima

Autor: dmus
ANKARA, 19. listopada 2010. (Hina/AFP) - Njemački predsjednik Christian Wulff u utorak je turskom narodu uputio poruku pomirenja glede statusa imigranata, ali i pozvao na poštivanje prava vjerskih kršćanskih manjina u njihovoj zemlji.

"Moramo shvatiti da smo usko povezani", izjavio je Wulff, koji je Tursku posjetio kao prvi njemački predsjednik u zadnjih deset godina.

"Mi smo stari prijatelji... Stvari koje nas povezuju mnogo je više nego onih koje nas razdvajaju", rekao je njemački predsjednik na konferenciji za novinare s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom.

Wulff je stigao u posjet Turskoj nakon izjava kancelarke Angele Merkel, koje su izazvale brojne komentare, u kojima je pokopala ideju multikulturalne Njemačke, ustrajavši na nužnosti da useljenici usvoje njemačku kulturu i vrijednosti.

"Multikulti pristup u kojem 'živimo jedni uz druge i tomu se radujemo' propao je, potpuno propao", rekla je Merkel prošli vikend na kongresu mladeži svoje stranke CDU-a i njezina bavarskog pandana CSU-a.

"Osjećamo se povezanima s kršćanskim vrijednostima. Onom tko to ne prihvaća nije mjesto ovdje", dodala je.

Kabinet kancelarke Merkel u ponedjeljak je za sljedeći tjedan najavio donošenje "konkretnih mjera" za integraciju stranaca, poput obveznih tečajeva njemačkog jezika za useljenike i borbe protiv prisilnih brakova.

Gul je u utorak svojim sunarodnjacima u Njemačkoj, kojih je oko 2,5 milijuna, javno preporučio da nauče "Goetheov jezik", ali i istaknuo da, "umjesto zloporabe integracijskih teškoća u političke svrhe, svi trebaju pridonijeti pronalasku rješenja".

Među 82 milijuna stanovnika Njemačke ima oko četiri milijuna muslimana, a najviše Turaka. Mlađi naraštaji u dobroj su mjeri integrirani u njemačko društvo, ali velik broj turskih useljenika nikad nije naučio njemački i živi isključivo oslonjen na svoju izvornu zajednicu.

Angela Merkel protivi se ulasku Turske u Europsku uniju, izražavajući strah od mogućnosti da u europski klub uđe zemlja sa 73 milijuna stanovnika, među kojima gotovo i nema kršćana.

No Turska je gospodarska sila u nastajanju, s rastom višim od 10 posto, u kojoj djeluje više od četiri tisuće njemačkih tvrtaka. Njemačka je najveći turski gospodarski partner, a trgovinska razmjena između dviju zemalja 2009. je iznosila 17 milijarda eura.

Wulff je u Ankari pozdravio sve jaču ulogu Turske u regiji, ali i ponovio stajalište Berlina o otvorenoj naravi pregovora o pristupu EU, koji ne jamči punopravno članstvo na kraju procesa.

Njemački predsjednik u govoru pred zastupnicima turskog parlamenta pozvao je na poštovanje vjerskih sloboda u Turskoj, po uzoru na europsku praksu.

"Želimo da kršćani i u muslimanskim zemljama imaju ista prava na javno iskazivanje svoje vjere, biranje svojeg svećenstva i gradnju crkava", rekao je Wulff u parlamentu.

"Sloboda vjeroispovijedi dio je naše koncepcije Europe kao zajednice vrijednosti", ustvrdio je Wulff pred turskim zastupnicima.

Vjerske manjine u Turskoj, prije svega Armenci i grčki pravoslavci, često se žale na ograničenja glede vjerskog odgoja, obrazovanja i vlasničkih prava.

U Turskoj je 2007. ubijen njemački misionar, a čelnik turske Katoličke crkve Luigi Padovese također je ubijen u lipnju u Iskendrumu u nerazjašnjenim okolnostima.

(Hina) xdam ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙