FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel podržala koalicijskog saveznika oko opaski o "tuđincima"

Autor: dmus
BERLIN, 11. listopada 2010. (Hina/dpa) - Sukob oko položaja muslimanskih useljenika u njemačkom društvu ponovno je izbio u ponedjeljak, nakon što je kancelarka Angela Merkel pružila potporu koalicijskom savezniku koji je rekao da Njemačka više ne bi trebala prihvaćati migrante iz "tuđinskih kultura" poput Turaka i Arapa.

Čelnik njemačke Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer suočio se u ponedjeljak sa zahtjevima da se ispriča zbog intervjua tjedniku Focus u kojem je iznio takva stajališta.

"Jasno je da se imigranti iz drugih kultura - poput Turske i arapskih zemalja - ovdje teže prilagođavaju nego drugi... Zato nemam nimalo razumijevanja za promidžbu sveobuhvatne imigracije iz tuđinskih kultura", rekao je Seehofer u razgovoru za list, nakon čega su mu kritike uputile muslimanske skupine i stranke ljevice.

No kancelarka Merkel, koja ustraje na tome da se muslimanski useljenici moraju prilagoditi njemačkim vrijednostima, poduprla je svojeg koalicijskog partnera.

"Bila je to opaska koja se odnosila samo na pitanje radne snage... Njemačka jest i bit će zemlja otvorena svijetu", rekla je Merkel koja je na turneji u Bugarskoj i Rumunjskoj.

Neimenovana dužnosnica bliska kancelarki već je prije rekla kako između Merkel i Seehofera "nema razmimoilaženja" oko njegovih opaski.

Novi sukob nastavlja žučne polemike oko pitanja imigracije koje traje već tjednima, otkako ga je potaknuo bivši član upravnog odbora njemačke središnje banke Thilo Sarrazin svojom knjigom u kojoj je ustvrdio da se u njemačko društvo osobito ne uklapaju muslimani.

(Hina) xdam ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙