FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački predsjednik u višednevnom posjetu Turskoj

Autor: mhaj
ANKARA , 18. listopada 2010. (Hina/AFP) - Njemački predsjednik Christian Wulff u ponedjeljak navečer doputovat će u Ankaru u četverodnevni posjet Turskoj, dok je u Njemačkoj u punome zamahu rasprava o muslimanskim imigrantima, osobito turskima.

Prvi njemački predsjednik koj posjećuje Tursku u posljednjih deset godina, Wulff će se u utorak poslijepodne sastati sa svojim turskim kolegom Abdulahom Gulom i premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, a potom će održati govor u turskom parlamentu.

Njegov posjet uslijedio je nakon izjava kancelarke Angele Merkel o problemu imigranata i rasprava o toj temi. Kancelarka je u subotu izjavila da je pokušaj stvaranja multikulturalnog društva u Njemačkoj "u potpunosti propao", dodavši na taj način dodatnu vatru na prethodnu raspravu o imigrantima i islamu, oko čega unutar njezina konzervativne stranke već odavno postoje podjele među članovima.

Merkel je na sastanku mladih Demokršćanske unije (CDU) u subotu izjavila kako multikulturalni koncept, prema kojemu "ljudi žive sretno jedni pokraj drugih", jednostavno nije uspio u zemlji u kojoj živi oko četiri milijuna muslimana.

Imigranti se moraju integrirati u društvo i usvojiti njemačku kulturu i vrijednosti: "Nama su važne kršćanske vrijednosti. Onima koji ih ne prihvaćaju ovdje nije mjesto", kazala je.

U zemlji sa 82 milijuna stanovnika živi četiri milijuna muslimana. Najveću etničku zajednicu čine Turci sa 2,5 milijuna stanovnika. I turski predsjednik je svojedobno svoje sunarodnjake pozvao da "nauče tečno i bez akcenta" Goetheov jezik.

Wulffova je retorika bila nešto drukčija od kancelarkine. On je prošli mjesec izjavio kako je "islam dio Njemačke". Njemački predsjednik u Tursku je doputovao sa suprugom, a u srijedu bi trebao posjetiti industrijski grad Kayseri, simbol ekonomskog razvoja Anatolije, a potom Kapadokiju i Istanbul.

(Hina) xmh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙