FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 19. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo utvrdilo je jutros da bivša potpredsjednica vlade Đurđa Adlešič ispunjava sve uvjete za povratak u zastupničke klupe, te najavilo da bi o zastupničkim mandatima bivšeg premijera Ive Sanadera i bivšeg šefa Carinske uprave Mladena Barišića trebalo raspravljati sutra u 16 sati. Predsjednik MIP-a Damir Sesvečan izvijestio je da je Adlešič 13. listopada predsjedniku Sabora uputila zahtjev za prestanak mirovanja zastupničkog mandata, koji je na osobni zahtjev "zamrznula" prije nego je imenovana potpredsjednicom vlade. SDP-ovi članovi MIP-a Arsen Bauk i Gordana Sobol prigovorili su jer MIP na jutrošnjoj sjednici nije odmah raspravljao i o mandatima Sanadera i Barišića. Sesvečan im je odgovorio da kao predsjednik MIP-a ima pravo sazivati sjednice i predlagati dnevni red, te da vodi računa i o tome da su ostvareni svi preduvjeti za rad, posebno kvorum. "Vodim računa o rokovima i dinamici, sve će doći u pravo vrijeme na raspravu", poručio je oporbenjacima.

ZAGREB - Udruga hrvatskih sudaca (UHS) reagirala je danas priopćenjem da nedavni istup čelnice Hrvatske narodne stranke Vesne Pusić u kojem je "optužila suce za krađu" osudivši tu izjavu i ocijenivši je "klevetom bez presedana". "Prozivati bezrazložno suce za krađu, i to bez dokaza, ne samo da je kleveta bez presedana, već je i jedan od primjera kada političari pokušavaju sudstvo postaviti u zavisni položaj od politike ne birajući sredstva", priopćio je UHS. "Gospođa Pusić svojim istupom bahato poručuje sudbenoj vlasti da se ona i njoj slični mogu u svako doba, bez posljedica, razbacivati uvredljivim izjavama i to samo da bi priskrbili pokoji promil popularnosti", navodi se u priopćenju. Pusić je u nedjelju na proslavi 20. obljetnice Hrvatske narodne stranke izjavila da oporavka zemlje nema dok ljudi koji se bave javnim poslovima (premijeri, ministri, saborski zastupnici, suci i visoki dužnosnici u državnoj upravi) "ne prestanu krasti". Udruga sudaca ističe kako "u realnosti u kojoj je sada Republika Hrvatska i u kojoj sudstvo treba svaku potporu, ovakvi omalovažavajući i, nažalost, promišljeni istupi zanemaruju istinu i opći nacionali interes i suprotni su praksi Europskog suda za ljudska prava".

OSIJEK - Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb izjavio je danas u Osijeku kako će HSP u Hrvatskome saboru glasovati za iskazivanje nepovjerenja vladi samo ako to vodi prema novim parlamentarnim izborima. Na konferenciji za novinare Srb je upozorio kako HSP neće poduprijeti "eventualno formiranje bilo kakve druge vlade preslagivanjem" jer misli da su Hrvatskoj potrebni novi izbori kako bi dobila vladu s punim legitimitetom i snagom za rješavaje problema. "Želimo jasnu politiku, a samo glasovanje o nepovjerenju vladi, bez definiranih odluka koje nakon toga slijede, nije dovoljno dobro pripremljen proces", rekao je Srb, dodajući kako zato očekuje jasnije definirano stajalište onih koji pokreću glasovanje o nepovjerenju vladi. Podsjetio je kako je HSP nedavno upozorio da je vrijeme za prijevremene parlamentarne izbore jer se "vlada bavi samo sobom i aferama, koje su posljedica njezina obnašanja vlasti te zbog toga nije u stanju rješavati probleme hrvatskoga društva".

ŠIBENIK - Šibenski gradonačelnik Ante Županović otvorio je danas radove na izgradnji vodoopskrbnog sustava za naselje Boraju, koje jedino na području Šibenika još nema vodu. U prvoj fazi projekta izgradit će se glavni cjevovod, dugačak sedam kilometara, što će stajati 2,9 milijuna kuna. Cjelokupna investicija vrijedna je 13 milijuna kuna, a po sporazumu o sufinanciranju programa vodoopskrbe za Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju, koji su 2008. godine potpisali Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Hrvatske vode i Vodovod i odvodnja iz Šibenika, sav novac osigurat će to ministarstvo i Hrvatske vode. Kako bi svi zaseoci dobili vodu, bit će potrebno izgraditi mjesne vodovodne mreže, što će biti zadaća grada Šibenika. Šibenski Vodovod i odvodnja za to je već dobio potrebnu dokumentaciju, a početak radova očekuje se 2011., kad izvođač radova Mijab d.o.o. izgradi glavni borajski cjevovod.

LOVRAN - Četrdeset i prvo plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) otvoreno je danas u Domu pastoralnih susreta u Lovranu. Na početku skupa članove HBK i goste pozdravio je riječki nadbiskup Ivan Devčić, domaćin skupa. Podsjetio je da se ove godine proslavila 10. obljetnica osnutka Riječke nadbiskupije, podjele dotadašnje Riječko-senjske nadbiskupije na Riječku nadbiskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju. Ocijenio je vrijednim pokrenute inicijative u nadbiskupiji tijekom protekle godine, nazvane Euharistijskom godinom, kao što su tjedna euharistijska klanjanja. Predsjednik HBK, đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić najavio je otvarajući skup da će se na njemu podnijeti izvještaj o sjednici Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) koja je u organizaciji Tajništva HBK i Zagrebačke nadbiskupije održana u Zagrebu. Bit će riječi i o pripremama za Dan obitelji, koji je u planu rada HBK za sljedeću godinu, govorit će se o dokumentu "Svećenička formacija" ili "Ratio fundamentalis nationalis Croatiae - Ratio studiorum" te o dokumentu o Kristovim vjernicima laicima koji priređuje Vijeće za laike. Na zasjedanju HBK razmotrit će se organizacija Katoličkoga socijalnog tjedna, koji se treba održati 2011., izvješća komisija, vijeća i odbora HBK te izvješće o gradnji nove zgrade HBK u Zagrebu.

SPLIT - Istražni sudac Županijskoga suda u Splitu odredio je jednomjesečni pritvor muškarcu (46) osumnjičenom za kazneno djelo pokušaja ubojstva bivše supruge (48), koju je u nedjelju pred stambenom zgradom u kojoj živi najprije počeo tući, a zatim ju je zarezao skalpelom po vratu, potvrdila je splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Kako se doznaje od splitske policije, osumnjičeni bivši suprug sam je, nekoliko sati poslije napada koji se zbio u 12,30 sati u Krležinoj ulici na Sućidru, došao u Drugu policijsku postaju. Policajci su nad njim odmah proveli kriminalističku istragu te su ga jučer priveli istražnome sucu. Bivšu 48-godišnju suprugu navodno je napao zbog zabrane pristupa zbog nasilničkog ponašanja. Napadnuta žena operirana je u splitskoj bolnici odmah nakon napada pred stambenom zgradom u kojoj živi sa sinovima te je puštena na kućnu njegu.

VARAŽDIN - Na županijskoj cesti između Lipovnika i Novaka, u blizini Ivanca, u Varaždinskoj županiji, jutros je pronađena mrtva žena, a očevidom je utvrđeno da je poginula u prometnoj nesreći te da je vozač pobjegao. Operativno-komunikacijski centar varaždinske Policijske uprave dobio je o tome dojavu u 5,20 sati, a očevidom je utvrđeno je riječ o prometnoj nesreći u kojoj je poginula 84-godišnjakinja. Vozač automobila koji je sudjelovao u prometnoj nesreći pobjegao je s mjesta nesreće. Varaždinska Policijska uprava moli građane koji imaju bilo kakve informacije o toj prometnoj nesreći da se jave policiji.

ZAGREB - Dugometražni igrani film Rajka Grlića "Neka ostane među nama" osvojio je nagradu za najbolji film i nagradu za najboljeg glumca na 4. međunarodnom filmskom festivalu GSIFF New York 2010, održanom od 7. do 17. listopada, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar. Film je sudjelovao u konkurenciji deset filmova iz svijeta, među kojima je bio i posljednji film Jeana Luca Godarda "Film Socialisme". Grlićev je film dosad osvojio 16 nacionalnih i međunarodnih festivalskih nagrada, među kojima i Kristalni globus za najboljeg redatelja na ovogodišnjem festivalu u Karlovym Varyma te sedam Zlatnih arena na ovogodišnjem festivalu u Puli, među kojima za najbolji film i najboljeg redatelja. Ta suvremena zagrebačka drama nastala je u produkciji Mainframea i u koprodukciji s produkcijskim kućama NP7 iz Hrvatske, Studijem "Maj" iz Slovenije, produkcijskom kućom "Yodi" iz Srbije i Hrvatskom radiotelevizijom. Film su sufinancirali hrvatsko Ministarstvo kulture i Hrvatski audiovizualni centar.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙