FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irački premijer se sastao s iranskim čelnicima

Autor: akoz
TEHERAN, 18. listopada 2010. (Hina/Dpa) - Irački premijer Nuri al-Maliki doputovao je u ponedjeljak u Teheran na jednodnevne razgovore s iranskim dužnosnicima o regionalnim i međunarodnim pitanjim, uključujući i sadašnju političku paralizu u Bagdadu, izvijestila je agencija Fars.

Al-Maliki se sastao s predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, vrhovnim vođom Alijem Hamneijem i potpredsjednikom Mohamedom-Rezom Rahimijem.

Oni, su, kako je izviješteno, razgovarali o Malikijevoj kandidaturi za drugi premijerski mandat kojoj se suprostavio od sunita podržan blok bivšeg premijera Iyada Allawija.

I drugi irački čelnici posljednjih su mjeseci posjetili regionalne centre kako bi razgovarali o političkoj paralizi u Iraku nastaloj nakon izbora 7. ožujka koji nisu dali jasnog pobjednika.

Ahmadinedžad je iračkom premijeru rekao da se nada da će nakon formiranja nove vlade "biti obnovljene ruševine u Iraku a blagostanje vraćeno narodu", po Farsu.

"Iran pozdravlja jedinstven, snažan i neovisan Irak i podržat će ga na svaki mogući način", rekao je Ahmadinedžad.

"Bratske veze između država regije mogu ne samo omogućiti da samostalno vladaju svojim zemljama nego i učiniti regiju nepobjedivom", dodao je predsjednik.

Irački premijer se sastao i s ajatolahom Hamneijem koji je pozvao Irak da ubrza stvaranje nove vlade, izvijestila je državna televizija.

"Svi irački dužnosnici trebali bi usredotočiti svoje napore na ubrzanje formiranja nove vlade kako bi se ojačala sigurnost zemlje i počeo proces obnove", rekao je Hamnei.

Šijitski Iran sklon je šijitskoj koaliciji al-Malikija ali se pokazao otvorenim prema svakoj iračkoj vladi koja bi mogla vratiti mir i stabilnost Iraku.

"Irak je sigurniji nego ranije ali još postoji nesigurnost, koja je dijelom uzrokovana i nazočnošću svjetskih sila", rekao je Hamnei. "Neka Bog učini da Sjedinjene Države što prije odu iz Iraka i okonča nevolje naroda".

(Hina) xakoz ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙