FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar: počeo 12. kongres Hrvatskoga reumatološkog društva

Autor: nbar
ZADAR, 14. listopada 2010. (Hina) - Zadar je do nedjelje domaćin 12. kongresa Hrvatskoga reumatološkog društva koji je počeo večeras, a na njemu sudjeluje oko 300 hrvatskih reumatologa.

Na skupu će se među ostalim raspravljati o ultrazvučnoj dijagnostici reumatskih bolesti te o korištenju suvremenih bioloških lijekova za reumatološke bolesti.

Osteoartritis - reuma i dalje je najčešća reumatska bolest od koje boluje najviše ljudi, no još nedostaje profesionalnog kadra - specijalista za liječenje oboljelih, istaknula je otvarajući taj kongres predsjednica Hrvatskoga reumatološkog društva, prof. dr. Đurđica Babić-Naglić.

U Hrvatskoj suvremene biološke lijekove za reumatološke bolesti uzima samo jedan posto oboljelih osoba, a europski prosjek je deset posto, rekao je dr. Neven Birkić, voditelj Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju zadarske Opće bolnice.

"Procjenjuje se da 15 posto svih posjeta liječniku primarne zdravstvene zaštite otpada na reumatske bolesti. Danas u zemljama razvijenoga Zapada jedna od četiri osobe pati od reumatskih bolesti. Od rođenja do duboke starosti imamo različite tegobe, od ravnih stopala, teškoća u rastu i sazrijevanju kostiju, do bolesti kralježnice i težih reumatskih bolesti", istaknuo je dr. Neven Birkić.

Glavne teme tog kongresa su fizikalna i rehabilitacijska medicina te sklerodermija i ultrazvučna dijagnostika u bolestima mišićno-koštanog sustava.

Kongres završava u nedjelju u Ninu, kada će se sudionici upoznati s ljekovitim svojstvima peluda u liječenju ninskim blatom.

(Hina) xbarn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙