FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Avalos - prvi rudar spašen nakon toliko vremena iz rudnika

Autor: dmus
ZAGREB, 13. listopada 2010. (Hina) - Prvi od 33 čilenska rudara koji su proveli 68 dana zarobljeni na dubini od 700 metara pod zemljom, izvučen je na površinu 10-ak minuta iza ponoći po lokalnom vremenu, u 5.10 sati po srednjoeuropskom.

Florencio Antonio Avalos Silva, 31-godišnji drugi predradnik skupine rudara, prvi je izvučen na površinu u posebno izrađenoj kapsuli Phoenix 2. On je određen kao prvi koji će izaći na površinu zato što je procijenjeno da pripada u skupinu "okretnih", kakvi će biti i rudari koji će neposredno nakon njega izlaziti na površinu.

Spasilačke službe podijelile su 33 rudara u tri skupine - "okretne", snažne" i "slabe", pri čemu će "okretni" izaći prvi, nakon njih će ići "slabi", a "snažni" će biti posljednja skupina koja će napustiti rudnik.

U zvuk rudarske sirene, pljesak spasilaca i okupljenih članova obitelji te najviših čilenskih dužnosnika, Avalos je pohitao u zagrljaj supruge i svoje dvoje djece.

U zagrljaj ga je dočekao i čileanski predsjedenik Sebastian Pinera, koji prati spašavanje rudara.

Florencio Avalos, prvi rudar u povijesti koji je živ spašen iz urušenog rudnika nakon toliko vremena, upućen je na medicinski pregled.

Operacija spašavanja nastavlja se spuštanjem drugog spasioca u evakuacijskoj kapsuli.

U utorak navečer po čileanskom vremenu pred izlazom na kojem se trebaju pojaviti spašeni rudari postavljen je golemi pano prekriven čileanskom zastavom, koji onemogućuje novinarima, njih više od 500 koji prate operaciju spašavanja, izravni pogled na izašle rudare.

Operaciji izvlačenja nazoče i čileanski predsjednik Sebastian Pinera i bolivijski predsjednik Evo Morales, budući da je jedan od 33 rudara Bolivijac, a poruku u kojoj moli za njih poslao je i američki predsjednik Barack Obama.

"Iako operacija izvlačenja još nije završena i preostaje još mnogo teškog rada, molimo da Božjom milosti rudari uspiju sigurno izaći i ubrzo se vratiti obiteljima", stoji u Obaminoj izjavi.

33 rudara ostala su 5. kolovoza zatočena na dubini od 700 metara u rudniku bakra i zlata San Jose nakon njegova urušavanja.

Spremišta za vodu i ventilacijski otvori pomogli su rudarima da prežive prvih 17 dana, ali uz vrlo ograničene zalihe hrane, pa su zdravstveni djelatnici procjenjivali da je svaki rudar izgubio između 8 i 9 kilograma na težini.

Spasilačke ekipe su nakon 17 dana proširile usku bušotinu koja je potom služila kao pupčana vrpca za dostavu pomoći rudarima kojima su kroz vrlo malen otvor dostavljani glukoza, tekućina, hrana i ostale potrepštine kako bi preživjeli dok se kopao novi rov kroz koji će ih se izvući na površinu.

U ponedjeljak 31. kolovoza počela je operacija spašavanja rudara bušenjem otvora kroz koji ih se planiralo izvući na površinu, a prema prvim procjenama, bušenje otvora promjera 66 cm na dubinu od 702 metra trebalo je trajati tri do četiri mjeseca.

Na sreću rudara i njihovih obitelji i uz pomoć triju strojeva kojima se bušilo sigurnosne prolaze, te se prognoze nisu obistinile, već je operacija bušenja otvora izvedena čak triput brže i zatočeni rudari od danas su počeli izlaziti na površinu.

(Hina) xdam/xdh ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙