FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čile: počelo probno spuštanje kapsule za evakuaciju rudara

Autor: dhai
SANTIAGO / WASHINGTON, 13. listopada 2010.(Hina) - Čileanski ministar rudarstva Laurence Golborne izjavio je u utorak navečer da spasioci predviđaju

izvući na površinu prvog od 33 zarobljena rudara oko ponoći po čileanskom vremenu, odnosno oko pet sati ujutro u srijedu po srednjoeuropskom vremenu (CET).

Spasilačke ekipe su oko 2.30 sati (CET) počele probno spuštanja prazne kapsule za evakuaciju, izvijestio je CNN koji izravno prenosi akciju spašavanja.

Nakon što se prazna kapsula vrati na površinu, trebalo bi početi spuštanje kapsule sa spasiocem, koji će putovati dolje i gore radi završnog testiranja.

Čileanski dužnosnici su izbjegli precizirati koliko dugo to testiranje može potrajati, ali su kazali kako se nadaju da će izvući jednog rudara na površinu prije ponoći po lokalnom vremenu.

Rudari su u sigurnosnoj komori na 700 metara dubine već dulje od dva mjeseca, nakon urušavanja okna u rudniku bakra San Jose, kraj grada Copiapa na sjeveru Čilea.

Ministar Golborne je ranije upozorio da svi radovi još nisu gotovi, te najavio kašnjenje od najmanje dva sata u odnosu na prijašnje najave rasporeda spašavanja.

Na površini će rudari biti podvrgnuti liječničkim pregledima, jer se strahuje da su zbog tako dugog boravka pod zemljom izloženi infekcijama, posebno na plućima.

Stotine članova obitelji 33 rudara na površini rudnika s uzbuđenjem čekaju početak spašavanja, a taj jedinstveni događaj prate brojne televizijske ekipe iz cijelog svijeta i više od tisuću novinara.

(Hina) xdh ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙