FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peking pozvao Gatesa u Kinu; ublažio napetosti s Tokijem

Autor: rtom
ZAGREB/HANOJ, 11. listopada 2010. (Hina) - Kineski ministar obrane Liang Guanglie pozvao je u ponedjeljak u službeni posjet američkog kolegu Roberta Gatesa što je korak prema normalizaciji odnosa zatrovanih američkom prodajom oružja Tajvanu, a Peking je napredovao i u odnosima s Japanom, javljaju agencije.

Gates je prihvatio poziv da 2011. posjeti Kinu, prenosi Reuters iz Hanoja, a agencija AFP javlja da je Liang razgovarao i s japanskim kolegom što je korak prema ublažavanju krize između Pekinga i Tokija oko otočja u Južnom kineskom moru.

Gates je u Hanoju na rubu summita ministara obrane azijsko-pacifičke regije razgovarao s Liangom o obnovi vojnih veza dviju sila i bio je to prvi njihov susret nakon godinu dana.

Peking je u siječnju prekinuo vojne veze s Washingtonom zbog američke prodaje oružja Tajvanu, odcijepljenom kineskom otoku.

U Hanoju je održan i susret kineskog ministra obrane s japanskim kolegom Toshimijem Kitazawom te je završio dogovorom o uspostavi nadzora kako bi se izbjegla diplomatska kriza poput one nastale japanskim uhićenjem kapetana kineske ribarice 24. rujna.

Kinesku ribaricu Japanci su presreli kod otočja bogatom energetskim izvorima na koje obje zemlje polažu pravo.

Liang i Kitazawa dogovorili su da će jačati "strateško partnerstvo", dodaje AFP.

U Hanoju je summit azijsko-pacifičkih ministara obrane na temu sigurnosti u regiji okupio članice Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN), (Brunei, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mijanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam), te ministre iz Kine, SAD-a, Japana, Južne Koreje, Indije, Rusije i Novog Zelanda.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙