FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mjesečni rast proizvođačkih cijena u rujnu 0,4 posto

Autor: dduk
ZAGREB, 11. listopada 2010. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj su u rujnu porasle za 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji rujan, povećane za 4,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

U prvih devet mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su više za 4,1 posto.

Proizvođačke cijene ukupno u industriji, isključujući energiju, u rujnu su u usporedbi s kolovozom porasle za 0,7 posto, a prema rujnu prošle godine veće su za 0,8 posto, dok su u prvih devet mjeseci prema istom razdoblju lani bile manje za 0,1 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, proizvođačke cijene u rujnu u odnosu na kolovoz porasle su kod intermedijarnih proizvoda za 1,3 posto, cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju veće su za 0,5 posto, dok su proizvođačke cijene kapitalnim proizvodima pale za 0,3 posto, a u energiji i trajnim proizvodima za široku potrošnju manje su za 0,2 posto.

Na godišnjoj razini, proizvođače cijene energije narasle su za 13,8 posto, intermendijarnih proizvoda za 3,2 posto, kapitalnih proizvoda za 1 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto. Istodobno su proizvođače cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju pale za 0,1 posto.

Po područjima djelatnosti, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prerađivačkoj industriji u rujnu ove godine porasle su u odnosu na prošlogodišnji rujan za 3,3 posto.

U rudarstvu i vađenju proizvođačke su cijene na godišnjoj razini porasle za 19,7 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 6 posto, a u opskrbi vodom za 2,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije, proizvođačke cijene su u rujnu na godišnjoj razini najviše porasle u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 15 posto. U proizvodnji metala veće su za 9,1 posto, a u proizvodnji tekstila, za 7,2 posto.

Istodobno, proizvođačke cijene najviše su pale u proizvodnji kože i srodnih proizvoda (5 posto), proizvodnji duhanskih proizvoda (3,5 posto) i u proizvodnji pića (2,1 posto).

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙