U posljednjih je nekoliko desetljeća čitav niz istraživanja pokazao da postoji korist od vitamina E i ostalih antioksidantnih tvari. No neke studije upozoravaju kako konzumiranje antioksidanata, uključujući vitamin E, mogu povećati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, raka i mnogih drugih bolesti. O tomu su istraživanje proveli profesori molekularne i stanične biokemije s Ohio State Universitya Jiyan Ma i David Cornwell.
Oni su proveli studiju u kojoj su usporedili na koji način dva česta oblika vitamina E, jedan iz biljaka poput kukuruza i soje, a drugi iz maslinova ulja, badema i suncokretova sjemena, utječu na zdravlje životinjske stanice. Glavna razlika među njima je varijacija u kemijskim strukturama. Ustanovljeno je da oblik vitamina E što ga nalazimo u kukuruzu i soji opasno uništava životinjske stanice, a drugi ih oblik, koji se nalazi u maslinovom ulju ne uništava.
Znanstvenici su izvijestili kako je najčešći oblik vitamina E koji kola našim venama onaj sadržan u maslinovom ulju, jer tijelo samo odabire ovu verziju, a studijom su željeli saznati zašto je tomu tako i imaju li zbog odabira spomenute vrste vitamina E stanice evolucijsku korist. Rezultate studije provedene u laboratoriju na stanicama iz mišjeg mozga znanstvenici su objavili u časopisu Early Edition of the Proceedings of the National Academy of Sciences, prenosi farmakologija.com.
Dr. Ma je ustanovio da se tijelo nastoji riješiti većine prvog oblika vitamina E, iz kukuruza i soje, a upravo takva hrana najviše se konzumira u Sjedinjenim Državama. Upozorio je kako neke tvrtke koje proizvode vitaminske suplemente prodaju kapsule upravo s tom vrstom vitamina E, promovirajući ga kao moćan antioksidans. Uz pomoć posebnih laboratorijskih tehnika istraživači su pronašli da spomenuti oblik vitamina E formira spoj koji uništava stanicu, na način da sprečava ispravno slaganje proteina u stanicama, a posljedica je stanični odgovor sličan onomu koji se događa u ljudskom organizmu kod dijabetesa i Parkinsonove bolesti.
Suprotno tomu, vitamin E iz maslinova ulja, badema i suncokretova sjemena ne uništava stanice niti ometa proces nastajanja proteina. Znanstvenici su ponovili pokuse s bubrežnim stanicama majmuna te kožnim stanicama miševa i ponovno dobili jednake rezultate.
Znanstvenici s farmakologija.com-a zaključuju kako ova studija ne otkriva ništa što bi nas za sada trebalo posebno zabrinuti kada je riječ o našem zdravlju, no drže kako je je potrebno provesti daljnja istraživanja o djelovanju antioksidanata u našem tijelu, ocjenjujući da bi znanstvenici trebali istraživati interakciju antioksidanata i stanica na temeljnoj razini.