"Dobro je pojačati prehranu cjelovitim žitaricama bogatu vlaknima te konzumirati obroke koji sadrže nizak postotak lako probavljivih ugljikohidrata te utječe na smanjenje pojave ranih znakova srčanih bolesti", rekao je dr. Lu Qi koji je vodio istraživanje. Ono se temelji na rezultatima dobivenim nakon praćenja stanja 902 pacijentice koje su bolovale od dijabetesa, a objavljeni su u stručnom časopisu Diabetes Care.
Dr. Qi i kolege ustanovili su da su pacijentice koje su konzumirale više prehrambenih vlakana, cjelovitih žitarica i mekinja imale u krvi nižu razinu dvaju markera koji su upućivali na potencijalni razvoj srčanih oboljenja.
Znanstvenici su istaknuli kako pšenična vlakna, "imaju bolji učinak na organizam nego vlakna iz drugih namirnica poput primjerice voća i povrća". Zbog svega navedenog dr. Qi ženama koje boluju od dijabetesa savjetuje konzumiranje "više kruha od cjelovitih žitarica te obroka koji sadrže nizak postotak lako probavljivih ugljikohidrata a nalazimo ih, primjerice u grahoricama, vlaknastom povrću, nemasnom jogurtu, grejpfrutu, jabukama i rajčicama".