FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poziv na sudjelovanje u programu edukacije mladih novinara o Europskoj uniji

Autor: Alen Kozina

ZAGREB, 7. listopada 2024. (Hina) - Nakon dvije uspješne radionice o izvještavanju o Europskoj uniji, mlade novinarke i novinari tiskanih, online, radijskih i televizijskih redakcija ponovno imaju priliku prijaviti se na edukaciju o funkcioniranju EU institucija i prilagodbi europskih tema nacionalnom kontekstu.

Nakon dvije uspješne radionice o izvještavanju o Europskoj uniji, mlade novinarke i novinari tiskanih, online, radijskih i televizijskih redakcija te kreatori digitalnog sadržaja ponovno imaju priliku prijaviti se na edukaciju o funkcioniranju EU institucija i prilagodbi europskih tema nacionalnom kontekstu. Nova radionica održat će se od 20. do 22. studenog u Zagrebu a program će obuhvatiti teorijsko i praktično znanje o Europskoj uniji i procesu donošenja odluka i zakona na EU razini, ustroju Europskog parlamenta i njegovim komunikacijskim kanalima, projektima usmjerenim na suzbijanje dezinformacija, institucionalnim odnosima nakon europskih izbora, uključujući i potvrdu Europske komisije. Radionice su dio "Programa obuke Europskog parlamenta za mlade novinare" za čiju je provedbu na natječaju odabrana HINA.

Cilj je medijskim djelatnicima u početnoj fazi karijere pomoći u razumijevanju Europske unije i rada Europskog parlamenta i na taj način poticati jačanje neovisnog, profesionalnog i odgovornog novinarstva u području europskih pitanja.  Posebna pozornost usmjerit će se na individualizirani rad kako bi novinari što uspješnije prepoznali i ovladali informacijama relevantnim za područje koji prate.  Među ostalim, predviđeni su razgovori s hrvatskim eurozastupnicima, predstavnicima zastupničkih klubova zaduženih za komunikacije s medijima, dopisnicima i sektorskim novinarima te analitičarima i stručnjacima za politički sustav Europske unije.

Konačan program radionice i satnica bit će objavljeni 1. studenog. Polaznici će po završetku dobiti certifikat o stečenim vještinama.

Prijave na natječaj šalju se elektroničkom poštom na radionica@hina.hr do 8. studenog, a uz motivacijsko pismo i životopis potrebno je priložiti primjerak novinarskog rada te potvrdu urednika / urednice o angažmanu u redakciji. Mogućnost sudjelovanja na radionicama dobit će deset novinarki i novinara iz raznih dijelova Hrvatske čije prijave budu ocijenjene najuspješnijima, a dio njih imat će priliku pohađati i drugi modul obuke u Bruxellesu. Preduvjet za pohađanje radnica je dobro poznavanje engleskog jezika. Troškove putovanja i smještaja za polaznike izvan Zagreba snose organizatori.

Za dodatna pojašnjenja možete se obratiti Barbari Peranić iz Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu (barbara.peranic@europarl.europa.eu, m:+385 99 271 3026), te  koordinatorima projekta Alenu Kozini (akoz@hina.hr, m: 091 4808 851) i Doris Kujek (dkujek@hina.hr, m: 091 795 8623).

Pogledajte videozapis s iskustvima polaznika dosadašnjih radionica.

 

(Hina) xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙