FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zovko imenovana izvjestiteljicom o Sporazumu o Općoj komisiji za ribarstvo Mediterana

Autor:

ZAGREB, 24. rujna 2024. (Hina) - Eurozastupnica Željana Zovko imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta za "izvješće o određenim odredbama vezanim za ribolov na području Sporazuma o Općoj komisiji za ribarstvo Sredozemlja", priopćio je ured HDZ-ove zastupnice.

Članica Odbora za ribarstvo Željana Zovko imenovana je izvjestiteljicom Europskog parlamenta za izvješće "o određenim odredbama vezanim za ribolov na području Sporazuma o Općoj komisiji za ribarstvo Sredozemlja (GFCM)".

Sporazum o uspostavi Opće komisije za ribarstvo na Mediteranu pruža ključni okvir za multilateralnu suradnju sa ciljem promicanja razvoja, očuvanja, racionalnog upravljanja i održivog iskorištavanja živih morskih resursa u Sredozemlju i Crnom moru. Njegovi glavni ciljevi uključuju razvoj i očuvanje tih resursa te održiv razvoj akvakulture, uz minimiziranje rizika od kolapsa ekosustava. Europska unija, zajedno s deset država članica, uključujući Republiku Hrvatsku, ugovorne su strane ovog sporazuma.

Zastupnica Zovko izrazila je zadovoljstvo povjerenim zadatkom, ističući da je cilj izvješća razviti uravnotežen pristup koji uzima u obzir sve tri dimenzije održivosti zajedničke ribarstvene politike, uključujući ekonomski, socijalni i ekološki aspekt. "Održivo i otporno ribarstvo mora biti inkluzivno, štititi interese ribara i osiguravati stabilnost prehrambenog lanca", naglasila je.

„Naši ribari su ključni za sigurnost opskrbe hranom i moramo ih adekvatno zaštititi. Radom na ovom izvješću, zaštitit ću hrvatske i europske ribare od zelenih i lijevih nasrtaja kojima su u prethodnom razdoblju ribari dovedeni na rub egzistencije. Hrvatski i europski ribari moraju ostati konkurentni na međunarodnom tržištu, a pritom očuvati riblji fond na održivim razinama“, izjavila je tim povodom Zovko, navodi se u priopćenju.

(Hina) xpp yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙