FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: 'Nema neposrednih rizika' ako Niger smanji opskrbu uranija

Autor: Tomislav Kardum

BRUXELLES, 1. kolovoza 2023. (Hina/Reuters) - Nuklearna agencija EU-a Euratom priopćila je u utorak da ne vidi izravnu opasnost za proizvodnju nuklearne energije u Europi ako Niger smanji svoje isporuke uranija.

Euratom je Reutersu poručio da je Niger, u kojemu je vlast prošloga tjedna preuzela vojna hunta, bio drugi najveći dobavljač prirodnog uranija Europskoj uniji prošle godine.

Dodaje se da poduzeća u Europskoj uniji imaju dovoljno zaliha uranija za gorivo svojih nuklearnih reaktora za tri godine.

"Ako se smanji uvoz iz Nigera, nema neposrednih rizika za sigurnost proizvodnje nuklearne energije u kratkom roku", ističe Euratom.

Francuska, vodeći proizvođač nuklearne energije u Europi i bivši kolonijalni gospodar Nigera, najavila je u utorak da će evakuirati francuske i europske građane nakon svrgavanja demokratski izabrane vlade u zemlji.

Europska komisija također je objavila da Unija ima "dovoljno zaliha urana za ublažavanje svih kratkoročnih opskrbnih rizika".

"Srednjoročno i dugoročno, na svjetskom tržištu ima dovoljno depozita" za pokrivanje potreba EU-a, rekao je glasnogovornik Komisije.

Euratom navodi da je 2022. Niger isporučio 2975 tU prirodnog uranija ili 25,4 posto zaliha EU-a.

Kazahstan je bio najveći dobavljač uranija, a Kanada je treća.

Euratom napominje da bi blok mogao diversificirati uvoz u roku od tri godine, uključujući iz trenutačno neaktivnih proizvodnih pogona u Kanadi, Australiji i Namibiji, kao i iz novih nalazišta.

Europska unija obustavila je svoju financijsku potporu i sigurnosnu suradnju s Nigerom nakon vojnog puča.

(Hina) xtok ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙