FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 18. prosinca 2022. (Hina) - Ministri energetike država članica EU-a ponovno će sljedeći tjedan pokušati dogovoriti ograničenje cijena plina, nakon što protekli tjedan nisu u tome uspjeli.

 U ponedjeljak se ponovno sastaju ministri energetike koji će nastojati dogovor o uredbi o uspostavi mehanizma za korekciju tržišta radi zaštite građana i gospodarstva od pretjerano visokih cijena. Na sastanku u prošli utorak ministri nisu uspjeli postići dogovor o tom pitanju.

 Europska komisija potkraj studenoga predložila je uspostavu korektivnog tržišnog mehanizma koji bi se aktivirao kada cijena na nizozemskoj burzi plina (TTF) bude dva tjedna iznad 275 eura po megavat satu i 58 eura viša od referentne cijene LNG-a deset uzastopnih dana tijekom dva tjedna.

Korektivni tržišni mehanizam odgovor je EK-a na zahtjev više od polovine članica da se ograniče cijene plina koje su dosegnule rekordne razine nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Privremeni mehanizam, koji bi bio uspostavljen 1. siječnja 2023., i ograničen na godinu dana, ima za cilj ograničiti cijene mjesečnih ugovora, za isporuku za sljedeći mjesec, na nizozemskom tržištu plina koje služi kao referenca za većinu transakcija u EU-u.

Prema ideji Komisije, korektivni mehanizam koji bi ograničio cijene plina aktivirao bi se samo u slučaju prekomjernog povećanja cijena, koje nije uvjetovano tržišnim razlozima.

Glavna svrha takvog mehanizma bila bi odvraćanje od umjetnog podizanja cijena plina.

 Međutim, prijedlog Komisije je za većinu država članica neprihvatljiv jer je previsoko postavljena gornja granica cijene plina. Hrvatski premijer Andrej Plenković je prošli tjedan u Bruxellesu rekao da treba ići prema nekom rasponu od 150 do 170 eura za megavat sat.

 Iako je većina članica za ograničenje cijena plina, dio njih poput Njemačke, Austrije i Nizozemske, strahuju da bi ograničenje cijena plina moglo preusmjeriti prijeko potrebne količine izvan Europe i poremetiti funkcioniranje energetskih tržišta.

 Ministri će također nastojati  nastojati formalno donijeti uredbu Vijeća o jačanju solidarnosti koje se temelji na boljoj koordinaciji nabave plina, prekograničnim razmjenama plina i pouzdanim referentnim vrijednostima cijena te uredbu Vijeća o utvrđivanju privremenog okvira za ubrzavanje uvođenja energije iz obnovljivih izvora.  

Sadržaj tih uredbi dogovoren je na sastanku Vijeća za energetiku 24. studenoga 2022.

 U utorak se sastaju ministri za okoliš i to će biti zadnji ministarki sastanak u ovoj godini.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙