FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 11. prosinca 2022. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održava zadnji ovogodišnji sastanak na vrhu čelnika država članica EU-a, u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta.

 Čelnici država članica sastat će se u četvrtak u Bruxellesu na svom redovitom prosinačkom samitu. Na dnevnom redu samita su ruski rat protiv Ukrajine i daljnja potpora Unije Ukrajini, pitanja energetike, sigurnosti i obrane, južno susjedstvo i  vanjskih odnosi.

  U utorak će se sastati Vijeće za opće poslove, koje čine ministri zaduženi za europska pitanja. Na tom sastanku pripremaju se zaključci za samit. Vijeće bi, između ostaloga, trebalo odlučiti o prijedlogu Komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status. Za tu odluku potrebna je suglasnost svih država članica i dok dio članica snažno podržava da Bosna i Hercgovina dobije kandidatski status, među kojima je i Hrvatska, dio njih smatra da ta zemlja nije ispunila potrebne uvjete za to.

 Sljedeći tjedan EU će se suočiti s dosad nezabilježenom situacijom. Kosovske vlasti su najvile da će podnijeti zahtjev za članstvo u EU-u, a pet članica Unije ne priznaje Kosovo kao neovisnu državu.

 “Svaka europska država koja poštuje vrijednosti iz članka 2. i koja se obvezuje promicati ih,

može podnijeti zahtjev za članstvo u Uniji”, kaže se u članku 49 Ugovora iz Lisabona.

  U svim dosadašnjim slučajevima kod odlučivanja o kanditskom statusu neke zemlje raspravljalo se o tome ispunjava li zemlja podnositeljica zatjeva uvjete za članstvo, odnosno kandidatski status za članstvo. Ovdje se, međutim, prvo mora riješiti jedna druga stvar - je li Kosovo država. Za 22 članice EU-a odgovor je nedvojben, one su priznale Kosovo i uspostavile s njim diplomatske odnose. Ali, za odluku je potreban konsenzus svih 27 članica, a Cipar, Grčka, Rumunjska, Slovačka i Španjolska, iz svojih unutarnjih razloga ne priznaje neovisnost Kosova.

 Stoga, ne treba od EU-a očekivati jasan odgovor sve dok situacija oko statusa Kosova ne postane jasnija.

 U utorak se održava i izvanredni sastanak ministara energetike, koji bi trebali odlučiti o prijedlogu Komisije o uspostavi privremenog mehanizma za korekcije tržišta plina.

 Europska komisija je prošli mjesec predložila uspostavu korektivnog tržišnog mehanizma, koji bi se aktivirao kada  cijena na nizozemskoj burzi plina (TTF) bude dva tjedna iznad 275 eura po megavat satu i 58 eura viša od referentne cijene LNG-a deset uzastopnih dana tijekom dva  tjedna. Međutim, većina država članica oštro je kritizirala taj prijedlog s obzirom da je gornja granica cijene plina postavljena previsoko, znatno iznad trenutačnih cijena plina, koje su ionako znatno više od uobičajenih.

 U ponedjeljak se sastaju ministri vanjskih poslova na redovitom mjesečnom sastanku. Iako nije bila planirana,

 Sljedeći tjedan u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta, koja će sigurno proteći u sjedni korupcijskog skandala, zbog kojeg je uhićena i jedna od potpredsjednica Parlamenta.

 U srijedu u podne predviđena je svečanost dodjele nagrade Saharov za slobodu mišljenja za 2022. Ovogodišnji dobitnik je “hrabri ukrajinski narod, koji predstavljaju predsjednik, izabrani čelnici i civilno društvo”.

 U srijedu ujutro predviđena je rasprava o predstojećem samitu EU-a, u kojoj će sudjelovati predsjednica Komisije i češko predsjedništvo.

 Zastupnici će u toj raspravi tražiti odgovore kako će se EU postaviti prema pitanju velikih poreznih olakšica koje predviđaju Sjedinjene Države za tvrtke koje imaju proizvodnju na američkom tlu. U Europi se pribojavaju da bi ta američka mjera mogla dovesti do masovnog bijega investitora prema Sjedininim Državama, stoga rastu pritisici i da EU subvencionira proizvodnju na europskom tlu.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙