FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovački Stožer koordinira pomoć stradalima i organizira statičku provjeru zgrada

Autor: Vesna Horvat

KARLOVAC, 30. prosinca 2020. (Hina) - Karlovački županijski Stožer civilne zaštite koordinirat će pomoć za Sisačko-moslavačku županiju, a u Karlovcu će tijekom dana biti obavljen statički pregled javnih zgrada dok će policija pojačati kontrolu poštivanja epidemioloških mjera kako se ne bi zlorabilo stanje potresa. 

Rečeno je to na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite u zgradi Karlovačke županije, koja je, kako je rekla županica Martina Furdek Hajdin, neznatno oštećenoj u potresu.

Dogovoreno je da će statičari Društva arhitekata građevinara i geodeta obići sve škole, vrtiće i druge javne ustanove u Karlovcu, prema potrebi angažirati i ovlaštene vještake kako bi se utvrdilo nisu li te zgrade u potresu pretrpjele oštećenja koja bi dovela u pitanje sigurnost njihovog daljnjeg korištenja.

Furdek Hajdin, koja je po struci arhitektica, izjavila je da preliminarnim pregledom nisu utvrđena ozbiljnija oštećenja, a na svih 30 oštećenih objekata štetu uglavnom čine popadala žbuka i crijepovi te popucala stakla na prozorima.

Među oštećenim zgradama su i FINA, Policijska uprava, Bolnica i zgrada županije, no oštećenja nisu velika.

“Primjerice popucala su stakla na zgradi Policijske uprave, no takva šteta ne utječe na mogućnost korištenja zgrade, sanirat će se uz redovito obavljanje posla”, rekla je Furdek Hajdin.

Članica Stožera u ime Crvenog križa Branka Hastor poručila je građanima koji žele donirati novac, hranu i potrepštine za postradale u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji, da će se poseban račun za uplate formirati danas kao i da sada hrane i svega neophodnog u Sisku, Petrinji i Glini ima dovoljno.

Međutim, kao je rekla, ova situacija neće trajati kratko te je pozvala građane da mogu donositi hranu u prostorije koje odrede općinske i gradske organizacije Crvenog križa, npr. Karlovčani u sportsku dvoranu OŠ Grabrik svaki dan od 8 do 18 sati.

(Hina) xvhor ykt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙