FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK poziva na mini-samit o planu za oporavak i VFO-u

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 2. srpnja 2020. (Hina) - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u četvrtak čelnike ključnih institucija EU-a na sastanak sljedeći tjedan kako bi se što prije postigao dogovor o planu za oporavak i Višegodišnjem finanijskom okviru.

"Postizanje brzog i ambicioznog sporazuma o europskom paketu za oporavak najviši je prioritet EU-a sljedećih tjedana", izjavila je von der Leyen.

Ona je za sljedeću srijedu, 8. srpnja pozvala na sastanak predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija i njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja predsjedava Vijećem EU-a. 

Na tom bi se sastanku razmotrio dosadašnji napredak u pregovorima o prijedlogu što ga je Komisija objavila potkraj svibnja te pripremili intenzivni politički pregovori kako bi se dogovor postigao što prije.

Europska komisija je 27. svibnja predložila plan za oporavak vrijedan 750 milijardi eura kako bi se potaknulo gospodarstvo, teško pogođeno pandemijom koronavirusa te revidirani prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Čelnici zemalja članica okupiti će se 17. i 18. srpnja, na prvom fizičkom sastanku na vrhu od veljače, kako bi pokušali postići dogovor o tim prijedlozima.
"Bit će potrebno snažno političko vodstvo kako bi se taj posao brzo i uspješno završio. Tijesna koordinacija između institucija i puna uključenost Europskog parlamenta od najveće je važnosti. Ključno je brzo postići dogovor", rekla je von der Leyen.

(Hina) xsv ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙