FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH predala odgovore na dodatna pitanja, Komisija najavljuje svoje mišljenje do kraja mandata

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 4. ožujka 2019. (Hina) - Predsjedatelj predsjedništva Bosne i Hercegovini predao je u ponedjeljak povjereniku za proširenje Johannesu Hanhu i visokoj predstavnici za vanjske i sigurnosne poslove odgovore na dodatna pitanja iz Komisijina upitnika, a europska strana je najavila da će se potruditi napraviti mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU do kraja mandata ove Komisije.

 "Mišljenje planiramo objaviti do kraja našeg mandata", rekao je povjerenik Hahn na zajedničkoj konfernciji za novinare ističući da "treba biti realističan" jer je mišljenje Komisije samo temelj za odluku Vijeća EU-a, to jest država članica, koje trebaju jednoglasno donijeti odluku o kandidatskom statusu. 
 "Vijeće EU-a će donijeti odluku pri čemu će uzeti u obzir sveukupnu situaciju u zemlji i Komisija više ne može utjecati na taj proces", rekao je Hahn.
  Nakon što je Bosna i Hercegovina u veljači 2016. godine podnijela zahtjev za članstvo u EU-u, prvi korak u obradi toga zahtjeva je izrada mišljenja Europske komisije, koje se potom prosljeđuje zemljama članicama, a koje onda konsenzusom donose odluku.
Komisija je u prosincu 2016. dostavila Bosni i Hercegovini upitnik s 3.242 pitanja. Iz Sarajeva su odgovori na taj upitnik upućeni tek krajem veljače 2018. godine, a Komisija je u lipnju iste godine uputila dodatnih 655 pitanja.
 Dodik je rekao da odgovori na dodatna pitanja iz upitnika približavaju BiH onome "o čemu postoji konsenzus svih u državi".
  Sporost u predaji odgovora na upitnik,  za koje je ostalim zemljama koje su podnosile zahtjev za članstvo trebalo u prosjeku manje od godinu dana, Dodik pripisuje posebnom ustroju Bosne i Hercegovine.
 "Sustav odlučivanja u BiH usporava određene aktivnosti, ali Mehanizam koordinacije dao je najbolje modalitete za usuglašavanje odgovora na svim razinama vlasti. Zadovoljan sam što smo u tom uspjeli", rekao je.
 Dodik je dodao da ima i pitanja na koja nije odgovoreno, "ali i to je neki odgovor". Hahn je rekao da se neodgovorena pitanja uglavnom odnose na sustav obrazovanja.
 Europska strana traži od BiH da se što prije formira vlast na svim razinima slijedom izbora održanih u listopadu prošle godine.
 Dodik je rekao da se na tome radi i očekuje da se taj proces završi do kraja ovoga mjeseca, dodajući da bošnjačka strana prije formiranja Vijeća ministara traži da se postigne suglasnost za Akcijski plan za članstvo (MAP), svojevrsni program pripreme za članstvo u NATO-u. "Ovdje za takvo stajalište nema razumijevanja, ne može biti uvjetovanja", rekao je Dodik.
 Dodik je rekao da BiH "neopravdano zaostaje" u pridruživanju regionalnom sporazumu o smanjenju cijena roaminga,  koji treba biti potpisan 5. travnja u Beogradu, ali da će sigurno tome pridružiti. Također je spomenuo i pitanje visokog obrazovanja u zemlji, istaknuvši da se ne smije dopustiti da ijedno sveučilište ostane bez mogućnosti apliciranja za europske fondove.
 Dodiku je na konferenciji za novinare postavljeno i pitanje u vezi s njegovim izjavama o neovisnosti Republike Srpske te gdje su njegovi pravi prijatelji s obzirom na njegove česte odlaske u Moskvu.
 "Moji su pravi prijatelji i u Bruxellesu i u Moskvi. Predstavljam narod koji mora imati dobre odnose sa svima i to je u obostranom interesu. Interes za EU je iskazan našim opredjeljenjem za tu integraciju,  a s Rusijom imamo prijateljske odnose po raznim pitanjima", rekao je Dodik.
  Istaknuo je kako je "osobno opredijeljen za jačanje daytonskih kapaciteta BIH, koji su urušeni intervencijama visokih predstavnika".
 "Ne želim zatvoriti ni otvoriti nijedno pitanje. Nitko u ovom trenutkiu u RS-u ne otvara pitanje secesije, ali postoje očekivanja javnosti u pogledu", rekao je Dodik, dodajući da se BiH treba vratiti izvornom Daytonskom sporazumu.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙