FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP usvojio izvješće o BiH - poziva na nastavak ustavnih, političkih i izborni reformi

Autor: Tomislav Kardum (student)

STRASBOURG, 13. veljače 2019. (Hina) - Europski parlament je u srijedu s velikim brojem glasova usvojio izvješće o BiH, koje poziva na implementaciju presuda Ustavnog suda koje se odnose na potrebu izmjene postojećeg izbornog zakonodavstva te što prije formiranja tijela vlasti na svim razinama.

"Europski parlament čvrsto ponavlja da je potrebna brza uspostava Doma naroda Federacije u skladu s presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao što su u zajedničkoj izjavi o izborima u BiH naglasili Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i potpredsjednica Komisije Federica Mogherini i povjerenik za proširenje Johannes Hahn“, stoji u izvješću o stanju u Bosni i Hercegovini Cristiana Dana Prede, koje je usvojeno na plenarnoj sjednici s 468 glasova za, 123 protiv i 83 suzdržana.

EP "žali zbog toga što je pitanje demokratske i legitimne zastupljenosti triju konstitutivnih naroda i svih građana i dalje neriješeno“, navodi se u izvješću te je istaknuto žaljenje zbog nastavljanja kršenja Europske konvencije o ljudskim  pravima, jer  BiH nije provela presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku "čime se omogućuje otvorena diskriminacija među građanima u BiH“, stoji u izvješću.

Naime, osobe, koje nisu Hrvati, Srbi ili Bošnjaci, ne mogu biti birani u Predsjedništvo BiH te ne mogu biti delegirani u Dom naroda Parlamenta BiH.

Europarlamentarci su izvješćem iskazali zabrinutost zbog usporavanja u usvajanju reformi, potrebnih za ulazak u EU te se poziva na formiranje svih razina vlasti kako bi  se nastavilo s potrebnim reformama.  BiH je zahtjev za pridruživanje Europskoj uniji podnijela 15. veljače 2016.

"Zabrinuti smo zbog znatnog usporavanja tempa reformi i zbog opće političke situacije nakon izbora od 7. listopada 2018. Vlasti na svim razinama moraju se brzo formirati kako bi se moglo ponovno početi s radom na nizu novih reformi koje su usmjerene prema EU-u, i na gospodarskom i na političkom planu", rekao je na plenarnoj sjednici u srijedu izvjestitelj Preda i dodao da  "ako BiH uskoro želi dobiti status zemlje kandidatkinje, mora pokazati ne samo predanost napredovanju prema EU-u, nego i konkretne rezultate.”

Raširena korupcija, nedostatak napretka u području medijskih sloboda te tržišnih i pravosudnih reformi, veličanje ratnih zločinaca, spor napredak u području zaštite okoliša, neki su od problema istaknutih u izvješću.

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula glasao je protiv izvješća, nakon što je na Odboru za vanjske poslove odbijen njegov amandman, u kojemu se navodi kako je u BiH "potrebno nastaviti s ustavnim, političkim i izbornim reformama koje bi preobrazile BiH u djelotvornu, uključivu i potpuno funkcionalnu državu u kojoj bi se jamčila jednakost i demokratska zastupljenost svih njezinih konstitutivnih naroda i građana temeljena na principima federalizma, supsidijarnosti i legitimnog zastupanja, u skladu s načelima izraženim u prethodnim rezolucijama“ 

"Nažalost, iz ovogodišnjeg dokumenta su izostavljeni ti ključni elementi. Smatram to ozbiljnim korakom unatrag“, rekao je Picula.

(Hina) xtok yvk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙