FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 3. ožujka 2019. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxelles dolazi hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, u Vijeću EU-a održavaju se četiri ministarska sastanka, a u Europskom parlamentu Odbor za promet i turizam glasat će o prijedlogu da se odustane od sezonskog pomicanja kazaljki na satu.

Odbor za ženska prava i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta organizira u četvrtak u suradnji s Upravom za odnose s nacionalnim parlamentima u povodu Međunarodnog dana žena međuparlamentarni sastanak na temu "Snaga žena u politici", na kojem će govor održati hrvatska predsjednica.

Na istom skupu govorit će i povjerenica za pravosuđe i zaštitu potrošača Vera Jourova i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Predsjednica Grabar Kitarović isti dan će se sastati i s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i Komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održavaju četiri ministarska sastanka. U ponedjeljak se sastaju ministri zaduženi za energiju, u utorak za okoliš, u četvrtak ministri unutarnjih poslova, a u petak ministri pravosuđa.

Sezonsko pomicanje sata

U ponedjeljak će Odbor za promet i turizam EP-a glasati o prijedlogu ukidanja sezonskog pomicanja sata.

Europska komisija je predložila 12. rujna 2018. ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata za cijelu Europsku uniju 2019., a zemljama članicama prepušteno je da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Po prijedlogu Komisije, ova je godina trebala biti zadnja u kojoj se pomiču kazaljke dva puta godišnje.

Međutim, taj prijedlog otvorio je dosta pitanja i nije naišao na jednodušnu podršku.

Ministri prometa zemalja članica Europske unije odlučili su odgoditi ukidanje sezonskog pomicanja sata do 2021.

S druge strane, Odbor za industriju, istraživanje i energetiku zatražio je odgodu do kraja ožujka sljedeće godine.

Konačno mišljenje Europskog parlamenta o tom pitanju trebalo bi biti usvojeno na sljedećoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, sredinom ovoga mjeseca u Strasbourgu.

Tek nakon toga mogu krenuti završni pregovori između dva suzakonodavca, Vijeća i Parlamenta.

Dodik predaje Hahnu odgovore na dodatna pitanja EK-a

U ponedjeljak će predsjedatelj predsjedništva BiH Milorad Dodik predati povjereniku za proširenje Johannesu Hahnu odgovore na dodatna pitanja koje je Komisija uputila Bosni i Hercegovini u okviru procesa izrade mišljenja o zahtjevu te zemlje za ulazak u EU.

Nakon što je Bosna i Hercegovina podnijela zahtjev za članstvo u EU-u, prvi korak u obradi toga zahtjeva je izrada mišljenja Europske komisije, koje se potom prosljeđuje zemljama članicama, a koje onda konsenzusom donose odluku.

Komisija je u prosincu 2016. dostavila Bosni i Hercegovini upitnik s 3.242 pitanja. Iz Sarajeva su odgovori na taj upitnik upućeni tek krajem veljače 2018. godine, a Komisija je u lipnju iste godine uputila dodatnih 655 pitanja.

Odgovori na ta dodatna pitanja tek su nedavno usuglašeni, a Dodik ih u ponedjeljak predaje povjereniku Hahnu.

EPP o mjestu Fidesza u svojim redovima 

Predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul sljedeći tjedan dobit će na stol pisma najmanje sedam članica te političke grupacije iz pet zemalja članica koje traže isključenje Fidesza, vladajuće stranke u Mađarskoj, iz svojih redova. 

Prema unutarnjim pravilima EPP-a, za pokretanje postupka isključenja neke članice potrebna je inicijativa najmanje sedam stranaka iz pet zemalja članica.

Taj je prag dosegnut sredinom prošlog tjedna. Fidesz već dugo figurira kao "enfant terrible" unutar EPP-a, a neposredni povod za ovu inicijativu je kampanja koju je u Mađarskoj pokrenuo premijer Viktor Orban protiv Europske komisije i njezina predsjednika Jean-Claudea Junckera, koji također pripada EPP-u.

Mađarska vladajuća stranka u toj kampanji optužuje Komisiju da promiče migracije i ugrožava sigurnost zemlje.

Predsjednik Daul sada treba s dospjelim pismima upoznati predsjedništvo EPP-a, koje će onda odlučiti hoće li to pitanje staviti na dnevni red stranačke političke skupštine 20. ožujka.

Prijedlog da se raspravi o mjestu Fidesza unutar EPP-a uputile su dvije stranke desnog centra iz Švedske, dvije iz Belgije, te po jedna iz Finske, Portugala i Luksemburga.

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙