FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 2. prosinca 2018. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održava niz ministarskih sastanaka, u posjet Europskoj komisiji dolazi rumunjska vlada, koja predsjeda Vijećem EU-a, a Europski parlament radi u odborima.

Sljedeći tjedan se održava čak šest sastanaka Vijeća EU-a. U ponedjeljak se sastaju ministri prometa, u utorak ministri zaduženi za telekomunikacije te ministri financija, u četvrtak ministri rada i ministri unutarnjih poslova, u petak ministri zdravstva i ministri pravosuđa.

Najviše pozornosti privlači sastanak ministara unutarnjih poslova koji bi u okviru rasprave o prijedlogu uredbe za uspostavu Europske granične i obalne straže, trebali postići suglasnost o vraćanju migranata i o suradnji s trećim zemljama. 

Također će razgovarati o prijedlogu uredbe za sprječavanje širenja terorističkih sadržaja na internetu, zatim o mjerama za borbu protiv mreža za krijumčarenja ljudi.

U srijedu u posjet Europskoj komisiji dolazi rumunjska vlada, koja će 1. siječnja preuzeti šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo EU-a. To je prvo rumunjsko predsjedništvo od njezina ulaska u EU, 2007. godine. Pripreme za to predsjedanje najblaže rečeno ne teku glatko. Predsjednik države optužuje vladu da je nespremna za zahtjevnu ulogu predsjedatelja Vijećem EU-a. Iz EU-a stižu kritike na račun Bukureštu zbog korupcije i organiziranog kriminala te promjena u pravosuđu koje ne pridonose borbi protiv tih pojava.

U četvrtak će Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta raspravljati i glasovati o izvješću o napretku Bosne i Hercegovine.

Odbor za građanske slobode u ponedjeljak će glasovati o dva zakonska prijedloga koji bi trebali otežati posao teroristima i kriminalcima. Jedan prijedlog se odnosi na lakši pristup financijskim informacijama pravosudnim tijelima koji istražuju teške zločine, a drugi povećanju sigurnosti osobnih iskaznica kako bi se smanjila mogućnost zloporabe tih dokumenta čime se se često koriste teroristi i kriminalci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙