FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 11. studenoga 2018. (Hina) - Sljedeći tjedan u Strasbourgu se održava plenarna sjednica na kojoj će njemačka kancelarka govoriti o budućnosti Europe, u Bruxellesu će ministri europskih poslova razgovorati o stanju pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

Zadnjih mjeseci na svakoj plenarnoj sjednici Europskog  parlamenta jedan od čelnika zemalja članica sudjeluje u raspravi o budućnosti Europe. U utorak je na redu njemačka kancelarka Angela Merkel.

Nakon što je Europska pučka stranka prošli tjedan za svog "spitzenkandidata" izabrala Nijemca Manfreda Webera, u utorak navečer bi Europski konzervativci i reformisti (ECR), treća po snazi politička skupina u Europskom parlamentu, trebali izabrati češkog zastupnika Jana Zahradila za svog vodećeg kandidata za predsjednika Europske komisije. 

Zastupnici će u srijedu glasovati o novom zakonu o telekomunikacijama kojim će se ograničiti cijene međunarodnih poziva unutar EU-a na najviše 19 centi po minuti poziva i najviše šest centi za SMS. U lipnju prošle godine potpuno je ukinuta naknada za roaming, ali su operateri počeli nadoknađivati gubitke od prihoda od roaminga povećanjem cijena međunarodnih poziva.

Ukidanje naknada za roaming znači da korisnici kada gostuju u mobilnim mrežama u inozemstvu  plaćaju uporabu svojih mobitela po cijeni iz svojih tarifa u matičnim zemljama. No, ako iz svoje mreže zovete neki broj u drugim zemljama članicama cijene su i dvadeset puta više nego unutar iste države članice. Tako se došlo do situacije da ako primjerice šaljete SMS iz Njemačke s nekog belgijskog broja u Hrvatsku nećete platiti ništa ako u svom paketu imate ugovoreno besplatno neograničeno slanje poruka, što nude svi operateri, ali ako s tog istog broja istom primatelju šaljete poruku iz svoje matične mreže u Belgiji platit ćete tu poruku i do 70 centi.

Tome bi konačno trebao doći kraj s novim zakonom, koji će se početi primjenjivati od 15. svibnja 2019. 

Zastupnici će u srijedu glasovati o prioritetima za financiranje u sljedećem sedmogodišnjem proračunskom razdoblju. Zastupnici će tražiti više novaca za mlade, istraživanja, rast i zapošljavanje te borbu protiv klimatskih promjena. Riječ je o stajalištima koje će pregovarači Europskog parlamenta zastupati u pregovorima sa zemljama članicama o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2020-2027.

U utorak će zastupnici glasovati o novim ciljevima o udjelu obnovljivih izvora energije i energetskoj efikasnosti.

U ponedjeljak će zastupnici raspravljati, a u utorak glasovati  o izvješću hrvatske zastupnice Ruže Tomašić o prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o višegodišnjem planu za malu plavu ribu u Jadranskom moru.

U tom prijedlogu se predviđaju mjere za poboljšanje stokova male plave ribe u Jadranu, umjesto kvota koje je predlagala Europska komisija, a koje bi teško pogodile hrvatske ribare.

U utorak će zastupnici raspravljati o Globalnom sporazumu o migracijama, tzv. Sporazuma iz Marakeša. Austrija i Mađarska su najavile da neće prihvatiti taj  sporazum, a u Hrvatskoj je izazvao dosta rasprava.

Zastupnici će također glasovati i o rezoluciji o vladavini prava u Rumunjskoj, gdje su vladajući socijalisti izloženi oštrim kritikama za pokušaje stavljanja pravosuđa pod političku kontrolu.

U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaju ministri europskih ili vanjskih poslova 27 zemalja članica u okviru Vijeća za opće poslove na kojem će razgovarati o stanju pregovora o Brexitu. Ministre će se najnovijim razvojem događaja upoznati glavni pregovarač EU-a Michel Barnier.

Još uvijek nema pomaka u pregovorima u pitanju granice na irskom otoku. Dođe li do napretka po tom pitanju mogao bi se još tijekom ovoga mjeseca sazvati izvanredni summit EU-a na kojem bi bio zaključen dogovor.
Vijeće za opće poslove raspravljat će o vladavini prava u Poljskoj te o prijedlogu za aktiviranje članka 7 protiv Mađarske. Na dnevnom redu je i rasprava o višegodišnjem financijskom okviru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙