FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU poziva SAD da preispita povlačenje iz sporazuma o nuklearnom oružju

ZAGREB/STRASBOURG, 14. studenoga 2018. (Hina) - Europska unija poziva Sjedinjene Države da razmotre posljedice povlačenja iz Sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF) , rekla je u srijedu u Europskom parlamentu austrijska državna tajnica Karoline Edtstadler i istaknula važnost očuvanja tog sporazuma za europsku sigurnost.

Austrijska dužnosnica je u raspravi na plenarnoj sjednici u Strasbourgu naglasila važnost implementacije INF-a te njegovu povijesnu ulogu u okončanju Hladnog rata. "INF je model koji treba slijediti, a danas je važniji no ikad", istaknula je Edstadler i ocijenila da odluke zemalja o nastavku razvoja nuklearnih programa u svijetu izazivaju ''nesigurnost" i međusobno "nepovjerenje''.

''Zatražili smo od Sjedinjenih Država da razmotre posljedice svog povlačenja iz INF-a, a od Rusije'', kazala je Edtstadler.

Edtstadler, državna tajnica u ministarstvu unutarnjih poslova Austrije, predsjedateljice Vijeća EU-a, je u ime visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini s europarlamentarcima raspravljala o budućnosti Sporazuma o nuklearnim bojnim glavama srednjeg dometa i pitanju europske sigurnosti.

Zastupnici su se mahom složili kako je nužno da EU bude politički aktivna po pitanju denuklearizacije i sprječavanja daljnjeg razvoja nuklearnih programa SAD-a i Rusije te su pozvali Europsku komisiju da djeluje.

''Ovo je težak udarac za proces denuklearizacije. Jasno je da Rusija ne poštuje sporazum, no SAD su na to pogrešno odgovorile najavom povlačenja iz sporazuma, što će svijet vratiti u vrijeme 70-ih'', kazao je Jeppe Kofod (S&D).

Zastupnici Elmar Brok (EPP) i Marek Jurek (ECR) složili su se da će američko povlačenje iz sporazuma potaknuti Rusiju na daljnje naoružavanje, naglasivši da će novo rusko oružje biti usmjereno prema Europi i predstavljati izravnu prijetnju europskim narodima.

Predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je 20. listopada da se SAD povlači iz INF-a, sporazuma kojeg su 1987. godine u Washingtonu potpisali tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov. Njime je zabranjeno posjedovanje nuklearnih raketa dometa od 500 do 5000 kilometara. 

Trump je američko povlačenje iz sporazuma opravdao sumnjama da je Rusija prekršila sporazum.

Sjedinjene Države u svibnju su se također povukle iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu koji su svjetske sile 2015. postigle s Iranom.

''Vjerujem da rasprave poput današnje podsjećaju na važnost ovakvih sporazuma za sigurnost Europe. Također je potrebno istražiti navode da Rusija proizvodi nove projektile koji bi mogli biti usmjereni prema Europi te ih treba shvatiti iznimno ozbiljno i riješiti. To se treba dogoditi kroz odgovoran dijalog, pa i na najvišoj razini. Ulozi su naprosto preveliki", zaključila je Edtstadler.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙