FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 11. veljače 2018. (Hina) - Sljedeći tjedan hrvatski premijer Andrej Plenković u Bruxellesu će sudjelovati na sastanku kolegija Europske komisije te se sastati i s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Premijer Plenković sudjelovat će u srijedu na radnom ručku s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i svim povjerenicima Komisije. Plenković je na sjednici Vlade sredinom prošlog mjeseca najavio da će na tom sastanku "staviti na stol sva relevantna pitanja koja su bitna za Hrvatsku u odnosu našeg članstva u EU pa i odnosima sa susjedima". Dodao je da će još jednom imati prigodu rastumačiti hrvatske stavove i pristup rješavanju graničnog prijepora sa Slovenijom.  Prije sastanka s Komisijom, Plenković će razgovorati s predsjednikom Europsko vijeća Donaldom Tuskom.

Komisija će u srijedu na svojoj redovitoj sjednici razgovorati o institucionalnim pitanjima. Očekuje se da će objaviti dokument o postupku izbora predsjednika Europske komisije prema modelu "Spitzenkandidata". Taj postupak je prvi put korišten na prošlim europskim izborima 2014. On predviđa da stranke imenuju svoje kandidate za predsjednika Europske komisije, a izabran je onaj čija lista dobije najviše glasova. Ranije se o izboru predsjednika Europske komisije odlučivali šefovi država ili vlada zemalja članica.

Novi postupak podržava Europski parlament, ali više zemalja članica se tome protivi, tvrdeći, između ostaloga, da za to nema pravnog uporišta u Lisabonskom ugovoru.

Komisija će također raspravljati i sljedećem dugoročnom financijskom okviru EU-a. I institucionalna pitanja i višegodišnji financijski okvir bit će tema sastanka na vrhu zemalja članica 23. veljače.

U četvrtak se u Bruxellesu sastaju ministri obrazovanja zemalja članica EU-a, dok u Europskom parlamentu sljedeći tjedan nema nikakvih aktivnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙