FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 28. siječnja 2018. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu se sastaju ministri vanjskih poslova i ministri poljoprivrede, potpredsjednik Komisije zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčovič dolazi u Zagreb, a predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker prima predsjednika predsjedništva BiH Dragana Čovića.ZAGREB, 28. siječnja 2018. 

U ponedjeljak se sastaju ministri vanjskih poslova 27 zemalja članica kako bi usvojili smjernice za pregovore o Brexitu za prijelazno razdoblje.  Tim smjernicama 27 zemalja članica ovlašćuje svoga pregovorača Michela Barniera i njegov tim da počne pregovore o prijelaznim rješenjima koja će vrijediti nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a do stupanja na snagu sporazuma o budućim odnosima.  

Za to vrijeme Velika Britanija neće više sudjelovati u radu europskih institucija niti imati pravo glasa, a istodobno će morati poštovati sve europske propise.

Također u ponedjeljak sastat će se ministri poljoprivrede 28 zemalja članica. Oni će, između ostaloga, razgovarati o stanju na tržištima glavnih poljoprivrednih sektora, poput šećera, mlijeka u prahu, svinjskog mesa itd. Tijekom radnog ručka bit će riječi o mogućem zajedničkom pristupu za izbor sljedećeg generalnog direktora Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO).

U utorak u Zagreb dolazi potpredsjednik EK za energetsku uniju Maroš Šefčovič na konferenciju na temu nove hrvatske energetske strategije, a sudjelovat će i u dijalogu s građanima na temu "Eneregetska unija: što to znači za vas i hrvatske građane?" Šefčoviča će primati najviši državni dužnosnici Republike Hrvatske.

Prema najavi Europske komisije, predsjednik Juncker u petak će primiti predsjedatelja predsjedništva BiH Dragana Čovića.

U utorak će se u Bruxellesu na poziv Europske komisije okupiti ministri zaštite okoliša devet zemalja članica, kojima prijeti pokretanje postupka zbog nepoštivanja normi o kvaliteti zraka. Riječ je o Češkoj, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji.   
Komisija će im na tom sastanku predočiti pravne posljedice u slučaju da dovoljno brzo ne osiguraju poštovanje normi o kvaliteti zraka.

U utorak ili u srijedu novi katalonski parlament glasovat će o novom predsjednku vlade. Jedini kandidat za tu dužnost je bivši predsjednik Carles Puigdemont, koji je u egzilu u Belgiji pošto je u Španjolskoj optužen za poticanje pobune. Španjolska vlada zatražila je od ustavnog suda da zabrani njegovu kandidaturu, što sud nije izravno učinio, ali je uvjetovao da on fizički mora biti prisutan u parlamentu Katalonije, a to znači da će biti uhićen. 

U Europskom parlamentu u ponedjeljak će Odbor za građanske slobode glasovati o prijedlogu rezolucije o stanju ljudskih prava i demokracije u Poljskoj. Komisija je prije mjesec dana pokrenula postupak protiv Poljske predviđen člankom 7 Ugovora o EU-u, koji kao krajnju mjeru predviđa oduzimanje prava glasa zemlje članici. Poljska je optužena za kršenje europskih zakona i vrijednosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙