FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 21. siječnja 2018. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu se sastaju ministri vanjskih poslova i ministri financija zemalja članica, Europska komisija organizira prvi europski summit o obrazovanju, u Europskom parlamentu odbor za ustavna pitanja glasuje o pitanju 73 zastupnička mjesta koja ostaju upražnjena nakon izlaska Velike Britanije.

U ponedjeljak se održava redoviti mjesečni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica, a jedna od glavnih tema je mirovni proces na Bliskom istoku. Ministrima će se na radnom ručku pridružiti predsjednik palestinske samouprave Mahmud Abas. Prošli mjesec na sličnom sastanku bio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Američko priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izreala dovelo je do velike napetosti na Bliskom istoku. Na to su palestinski čelnici odgovorili pozivom Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) da suspendira priznanje Izraela dok ta država ne prizna palestinsku državu, odustane od aneksije istočnog Jerzulema i zaustavi naseljavanje područja.

Europska unija podržava rješenje dviju država koje bi u miru koegzistirale i osuđuje izraelski program naseljavanja.

U utorak se sastaju ministri financija 28 zemalja članica, a dan prije sastaje se euroskupina, ministri financija 19 zemalja eurozone, koji će raspravljati o daljnjem produbljenju Ekonomske i monetarne unije (EMU) i bankovne unije. Ministri financija eurozone ocijenit će posljednje mjere koje je donijela grčka vlada kao uvjet za novu tranšu kredita u iznosu između 6 i 7 milijardi eura. Grčki je parlament u prošli ponedjeljak izglasao reformski paket od 1500 stranica, koji su tražili njezini vjerovnici.  

U utorak će Odbor za ustavna pitanja Europskog parlamenta glasovati o novoj raspodjeli zastupničkih mjesta za sljedeći saziv Parlamenta od 2019. do 2024. godine. Odbor će se izjasniti i o prijedlogu da na europske izbore mogu izići transnacionalne izborne liste za koje bi cijela EU bila jedna izborna jedinica. Prema preliminarnom izvješšću izglasanom u rujnu prošle godine, nijedna država članica ne bi trebala dobiti manje zastupnika nego što ih sada ima.  

Autori izvješća predložili su da se sljedeći saziv Europskog parlamenta za razdoblje 2019-2024 smanji na 700 zastupnika, umjesto sadašnjih 751. Preostala 22 britanska mjesta rasporedila bi se na preostalih 27 zemalja članica. Hrvatska bi prema tome izvješću trebala dobiti još jedno dodatno mjesto i imala bi 12 zastupnika umjesto sadašnjih 11.

Kako Lisabonski ugovor predviđa da Europski parlament može imati najviše 751 zastupnika, u izvješću se predlaže da se preostalo 51 mjesto sačuva za buduća proširenja Europske unije kao i za zastupnike koji bi mogli biti izabrani u sveeuropskoj izbornoj jedinici.

U četvrtak se na inicijativu Europske komisije održava prvi europski summit o obrazovanju. Okupit će se ministri obrazovanja iz 24 zemlje članice, među njima i hrvatska ministrica Blaženka Divjak, te stručnjaci iz toga područja. Glavna tema je stvaranje "europskog obrazovnog prostora" do 2025. 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙