FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina: Potreban aktivniji pristup EU-ovoj Garanciji za mlade

ZAGREB, 5. svibnja 2016. (Hina) – Za bolje iskorištavanje mjera Europske unije za zapošljavanje mladih potrebne su veća aktivnost i efikasnost sustava u Hrvatskoj, složili su se sudionici tribine "Garancija za mlade: dvije godine poslije" koja se u četvrtak održala u Zagrebu.

Garancija za mlade je mjera EU-a koja podrazumijeva dobivanje kvalitetne ponude za posao mladima u roku od 4 mjeseca od napuštanja ili završetka obrazovanja ili nezaposlenosti, što se odnosi na one između 15 i 25 godina, odnosno do 30 godine do koliko je ta granica pomaknuta u Hrvatskoj. Ponuda se odnosi posao, vježbeništvo, pripravništvo ili nastavak obrazovanja.

U okviru ovog programa u razdoblju između 2014. i 2020. godine Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno oko 144 milijuna vlastitih i EU sredstava. 

"Mladi nisu ni čuli za Garanciju za mlade, a kamoli osjetili promjenu nakon što se ona počela primjenjivati na razini EU-a", rekla je u svom uvodnom govoru eurozastupnica Ivana Maletić.

Maletić smatra da je za to kriv spor i neefikasan hrvatski sustav zbog kojeg još uvijek nisu potrošena dostupna sredstva iz garancije. 

"Glavna poruka Europske unije koja ide državama članicama je da budu aktivnije, pogotovo njihovi zavodi za zapošljavanje", rekla je Maletić, dodavši kako dobri primjeri država članica svjedoče da najbolja rješenja imaju oni koji osmišljavaju mjere i aktivnosti zajedno s mladima. 

"Moramo brzo reagirati jer znanje onih koji provedu duže vremena na zavodu za zapošljavanje zastarijeva", smatra Maletić. 

Diplomirana politologinja i trenutna korisnica Garancije Antonija Petković također je upozorila na neaktivnost hrvatskog sustava koji uopće ne komunicira s korisnicima mjera za zapošljavanje. 

"Moje zaposlenje u sklopu Garancije trajat će 6 mjeseci, a nakon toga će opet biti teško pronaći posao", dodala je Petković. 

Hrvatska s nezaposlenosti mladih od 43 posto na trećem je mjestu u EU, iza Španjolske i Grčke. Najmanje nezaposlenih mladih je u Njemačkoj, 7 posto, a prosječno u EU ona iznosi 22 posto.

Tribinu "Garancija za mlade: dvije godine poslije" organizirao je Ured za informiranje Europskog parlamenta u RH u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙