FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komisija sljedeći utorak raspravlja o vizama za američke građane

BRUXELLES, 8. travnja 2016. (Hina) - Europska komisija je dužna donijeti odluku o privremenoj suspenziji bezviznog režima za one zemlje koje i dalje traže vize za građane Europske unije unutar roka od 24 mjeseca od objave u službenom glasilu EU-a da ta treće zemlja zahtijeva vize za europske građane i ta odluka bi stupila na snagu ako Vijeće ili Europski parlament ne ulože prigovor, objasnila je u petak glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

 "Taj rok istječe 12. travnja i stoga je predsjednik Europske komisije to stavio na dnevni red tjednog sastanka Komisije, koji se održava taj dan, budući da je to političko pitanje koje traži političku raspravu", izjavila je glasnogovornica Komisije Andreeva.
 Prema uredbi EU-a o viznoj recipročnosti, Komisija je dužno predložiti privremenu suspenziju bezviznog režima za one zemlje koje traže vize građane EU-a na rok od 12 mjeseci. Ta uredba propisuje da 24 mjeseca od objave u službenom glasilu EU-a da ne postoji reciprocitet u viznom režimu Komisija treba donijeti privremenu odluku o suspenziju bezviznog režima. Stupanje na snagu takve odluke Komisije može unutar četiri mjeseca zaustaviti Vijeće EU-a i glasovanjem kvalificiranom većinom ili Europski parlament.
 U Komisiji ističu da ipak u tome nema automatizma i da će se zato o tome u sljedeći utorak provesti politička rasprava na sastanku Komisije.
 Sjedinjene Države još uvijek traže vize za ulazak građana Hrvatske, Cipra, Poljske, Bugarske i Rumunjske. Kanada traži vize za građane Bugarske i Rumunjske.
 Andreeva ističe da "naši američki partneri znaju za tu uredbu i mi s njima nastavljamo konstruktivni dijalog s ciljem da osiguramo punu recipročnost u ukidanju viza".
 Uvođenje viza američkim državljanima čini se malo vjerojatnim jer bi to bio veliki udarac za turistički sektor u nekoliko zemalja članica EU-a.
 Europska unija ima zajedničku viznu politiku, u kojoj ne sudjeluju Velika Britanija i Irska, ali unatoč tome Sjedinjene Države po pitanju viza tretiraju svaku zemlju članicu EU-a zasebno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙