FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU će podržati obrazovanje u kriznim situacijama za više od 2,3 milijuna djece u 42 zemlje

ZAGREB/BRUXELLES, 5. travnja 2016. (Hina) - Europska komisija najavila je u utorak paket humanitarne pomoći za 2016. vrijedan 52 milijuna eura i posebno namijenjen obrazovnim projektima za djecu u kriznim situacijama, priopćeno je iz Bruxellesa.

To odražava prethodnu obvezu Komisije da četiri posto proračuna za humanitarnu pomoć izdvoji za obrazovanje.

Tim će se sredstvima osigurati potpora za više od 2,3 milijuna djece u 42 zemlje diljem svijeta, a usmjerit će se u regije u kojima postoji veći rizik da djeca neće pohađati školu ili će im se školovanje prekinuti, kao što su Bliski istok (posebno Sirija i Irak), istočna, središnja i zapadna Afrika, Azija, Ukrajina, Srednja Amerika i Kolumbija.

"Danas ispunjavamo i nadmašujemo svoje obećanje da ćemo učetverostručiti potporu obrazovanju u kriznim situacijama s 1 na 4 posto proračuna za humanitarnu pomoć. Iznos potpore povećava se s 11 milijuna eura 2015. na 52 milijuna eura 2016.", rekao je povjerenik EU-a za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides.

"Današnjim ulaganjem u obrazovanje djece u zonama sukoba i drugim kriznim situacijama ulaže se u suzbijanje rizika od nastanka 'izgubljene generacije', a to je ujedno i zalog za budućnost. Ponosan sam što Europska unija postaje predvodnica u tom području. Pohvaljujem i Europski parlament koji je uspješno osigurao dodatna sredstva EU-a za ovu akciju i njezinu daljnju potporu. Sada pozivam sve donatore humanitarne pomoći da slijede naš primjer", dodao je.

Tim sredstvima poduprijet će se pristup obrazovanju u kriznim situacijama, uključujući obrazovanje o opasnostima od mina, obrazovanje o životnim vještinama i strukovno obrazovanje, kao i rekreativne aktivnosti i psihosocijalnu potporu. Djeca će imati koristi i od osiguravanja nastavnih materijala i osnivanja novih obrazovnih ustanova. U osposobljavanju će sudjelovati učitelji, roditelji i njegovatelji.

Potpora će se pružati putem nevladinih organizacija, agencija Ujedinjenih naroda i međunarodnih organizacija. Primjerice, UNICEF će poboljšati kvalitetu obrazovnog okruženja djece u Alepu u Siriji, osiguravanjem solarnih ploča u školama u kojima često dolazi do prekida opskrbe električnom energijom. Sirijskoj djeci osigurat će se jeftina računala i tableti kako bi u školama mogla pristupiti digitalnim resursima. Organizacija Save the Children poboljšat će pristup kvalitetnom obrazovanju za djecu u izbjegličkim kampovima u Etiopiji obrazovanjem učitelja i renoviranjem ili stvaranjem novih sigurnih prostora za učenje, navodi EK.

Komisija je od 2012. povećala financijsku potporu za obrazovne projekte za djecu koja žive u područjima sukoba. Povjerenik Stylianides 2015. obvezao se do kraja mandata Junckerove Komisije povećati sredstva koja EU dodjeljuje kao humanitarnu pomoć za obrazovanje u kriznim situacijama na 4 posto. Zahvaljujući potpori Europskog parlamenta i država članica EU-a, to je povećanje omogućeno i ranije, već od 2016.

Do danas je dodijeljeno više od 23 milijuna eura za obrazovanje u okviru projekata za krizne situacije, što uključuje 500.000 eura doprinosa Luksemburga i 250 000.eura doprinosa Austrije 2014.

Time se dosad pomoglo više od 1.519.000 djece u 26 zemalja. Ove godine oslobađa se dodatnih 52 milijuna eura, što znači da će se do kraja 2016. pomoći više od 3.800.000 djece u 46 zemalja, ističe Komisija.

Zemlje koje će dobiti pomoć su Afganistan, Armenija, Gruzija, Burkina Faso, Kamerun, Čad, Niger, Nigerija, Srednjoafrička Republika, Kolumbija, DR Kongo, Džibuti, Ekvador, Egipat, Salvador, Etiopija, Gvatemala, Honduras, Indija, Iran, Irak, Kenija, Libanon, Libija, Madagaskar, Mali, Mauritanija, Mianmar, Pakistan, Palestinski okupirani teritorij, Filipini, Somalija, Republika Južni Sudan, Sudan, Sirija, Tanzanija, Burundi, Ruanda, Uganda, Ukrajina i Jemen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙