FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 29. studenoga 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor je danas izmijenio Zakon o kaznenom postupku, što bi trebalo rezultirati snažnijom zaštitom prava okrivljenika i ojačati sudsku kontrolu istražnog postupka. Donesene izmjene trebale bi onemogućiti odugovlačenje istrage, budući da će državni odvjetnik optužnicu morati podići najkasnije 15 dana od okončanja istrage ili odustati od istrage, a u složenijim predmetima taj je rok 30 dana. Obrana okrivljenika stječe pravo uvida u spis od samog pokretanja istrage, a ispis okrivljenikovih telefonskih razgovora moći će se dobiti samo uz suglasnost istražnog suca. U okviru Državnog odvjetništva RH (DORH) formirat će se posebni odjel za imovinske izvide, koji će utvrđivati imovinu stečenu kaznenim djelom, kako bi ju se u trenutku pokretanja istrage moglo blokirati. Izmijenjen je i Zakon o porezu na dodanu vrijednost, čime je međustopa PDV-a od 10 posto povećana na 13 posto, dok će se s 5 posto oporezivati sve dnevne novine, bez obzira na broj riječi koje sadrže.

ZAGREB - Nastavak pada domaćeg gospodarstva u trećem tromjesečju, već osmom zaredom, pokazuje da reforme i dalje izostaju, kažu Hini saborski zastupnici iz redova oporbe, te traže da se poduzmu reformski napori, jer Hrvatska ulazi u dužničku spiralu. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu ove godine pao 0,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je osmo tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi. „Ta brojka je zastrašujuća, tim više što dolazi u trećem tromjesečju, poslije najbolje turističke sezone koju smo imali u posljednjih 15 godina. Znači da su svi drugi pokazatelji toliko loši da ih ni uspješna turistička sezona nije uspjela kompenzirati“, ocijenio je Đuro Popijač, saborski zastupnik HDZ-a. Krešimir Bubalo (HDSSB)-a ističe da gospodarski padamo već pet godina. "Vidi se da su procjene Vlade u vezi gospodarskog rasta loše, ali isto tako da i reforme izostaju, pa raste broj nezaposlenih, smanjuje se broj zaposlenih, povećava se deficit platne bilance. Najvažnije, rashodna strana proračuna i dalje raste, ali ne na stavkama koje doprinose rastu, dok potrošnja pada, a novih investicija nema“, ocjenjuje Bubalo. Nansi Tireli (Hrvatski laburisti) rekla je da je minus od 0,6 u trećem kvartalu rezultat dobre turističke sezone, pa bi nas u odnosu na pad BDP-a od 0,7 u prethodnom tromjesečju, to trebalo itekako zabrinjavati, s obzirom da turizam nosi veliki dio BDP-a. "Takva stagnacija nije u konačnici dobra“, rekla je Tireli.

ZAGREB - Referendum o ustavnoj definiciji braka, koji se održava u nedjelju, 1. prosinca, ponovno je danas podijelio saborske zastupnike pozicije i opozicije, koji su i nakon današnjeg sučeljavanja zadržali ranije zauzeta stajališta "za" i "protiv" referenduma. HDZ je, rekao je Željko Reiner, zabrinut "nevjerojatnom kampanjom medija, ali i vlasti". "Rabe se nevjerojatni termini kao što su primitivizam, povratak u srednji vijek, klerikalizam, fašizam, nazadnjaštvo, kako bi se difamiralo pristaše referenduma koji imaju drugačiji svjetonazor i to je ono što duboko brine", rekao je dr. Reiner. Ocijenio je da je time hrvatsko društvo još dublje polarizirano. Naglasio je i da "mediji većinom u službi vladajuće koalicije stigmatiziraju sve koji imaju drugačije mišljenje od vladajućih, zbog čega se kod njih počinje javljati strah od otvorenog i slobodnog iznošenja stavova". Kampanju protiv referenduma Reiner je nazvao "harangom koja dovodi u pitanje ljudska prava i demokraciju". HNS je protiv svakog referenduma kojim većina nameće svoju volju i ograničava prava manjina, danas je to seksualna, no već sutra može biti dobna, regionalna, svjetonazorska ili bilo koja manjina ili pojedinac, rekao je Jozo Radoš (HNS). Suglasio se da je referendum izazvao podjele, no poručio je kako odgovornost za to snose oni koji su ga pokrenuli i podržali.

ZAGREB - Tridesetak liječnika i medicinskih sestara zagrebačke Klinike za ženske bolesti i porode danas je ispred te bolnice na konferenciji za novinare udruge Vigilare "Liječnici ZA.... mamu i tatu!" najavilo da će na nedjeljnom referendumu podržati prijedlog da u Ustav uđe odredba po kojoj je brak zajednica muškarca i žene. Napominjući kako se ispred bolnice u Petrovoj ulici nalazi samo dio liječnika koji će potvrdno odgovoriti na referendumsko pitanje, pročelnik Zavoda za ginekološku onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb Ante Ćorušić, inače predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo, poručio je vladajućoj koaliciji da se "ne boje medijske kampanje koja je pokrenuta kroz prorežimske medije". "Mi smo čvrsto 'za' jer vjerujemo da je brak normalna zajednica muškarca i žene u kojoj se rađa novi život. Taj novi život ima dobar odgoj isključivo u zajednici muškarca i žene", rekao je Ćorušić dodavši kako oni nisu homofobi i nisu protiv homoseksualnih zajednica, ali te zajednice ne mogu biti brak i tako se zvati.

ZAGREB - Forum mladih SDP-a organizirao je danas Flash mob na Trgu bana Jelačića u Zagrebu povodom ustavotvornog referenduma o definiciji braka, te su svojim tijelima formirali riječ "protiv" pozivajući tako građane da izađu na referendum 1. prosinca i glasaju protiv, jer to znači i protiv diskriminacije, mržnje i netolerancije. "Okupili smo se oko transparenta 'Jedna Hrvatska - jednaka prava' i svojim tijelima formirali smo znak protiv", izjavila je novinarima potpredsjednica Foruma mladih SDP-a Arijana Lekić Fridrih naglasivši kako je ideja cijele akcije mladih SDP-ovaca bila poziv mladima, ali i ljudima svih generacija da izađu na referendum i glasaju "protiv". "Zviždanjem u podne smo htjeli poručiti kako je vrijeme da se probudimo i svi shvatimo da je ovo borba za ljudska prava", rekla je.

OSIJEK - Hrvatska seljačka stranka (HSS) Osječko-baranjske županije pozvala je danas građane da na referendumu o ustavnoj definiciji braka glasuju "ZA" i tako potvrde da je 'brak zajednica muškarca i žene, odnosno obitelji jer je to jedino jamstvo budućnosti', istaknuto je na konferenciji za novinare u Osijeku. Predsjednik osječko-baranjskoga HSS-a Zvonko Pongrec, rekao je kako protivnici referenduma "prozivaju sve one koji su za obitelj kao zajednicu muškarca i žene, da su zaostali i primitivni". Pozivajući hrvatske građane da izađu na referendum i glasaju "ZA" HSS-ovci su istaknuli da se aktualna vlast itekako boji rezultata referenduma.

ZAGREB - Koordinacijsko operativni tim RH (KOT) te Organizacijski odbor za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma "Vukovar - ne ćirilici" izvijestio je da još nije sakupio dovoljan broj potpisa te pozvao građane da ih svojim potpisima podrže do nedjelje 1. prosinca u 24 sata "u interesu Vukovara i njegovih građana unatoč raznim opstrukcijama". Glavna koordinatorica inicijative Snježana Patko, na konferenciji za novinare, navela je da broj prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma zasad još nije dovoljan. Stoga je pozvala građane da, kako je rekla, unatoč opstrukciji od strane vladajućih, cenzuriranom i neistinitom medijskom izvješćivanju obmanjivanjem javnosti pomognu kako bi se spriječilo kršenje Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te Zakona o referendumu na štetu većinskog stanovništva. Pozvala je predsjednike Republike i Vlade koji se neprestano pozivaju na to da se zakoni moraju poštivati i pozivaju se na pravnu državu da se očituju na kršenje Zakona o referendumu i Ustava te izravnom sprječavanju i onemogućavanju građana da pristupe izjašnjavanju o potrebi raspisivanju zakonito zatraženog referenduma. Patko je navela da se, osim u Istarskoj županiji (s izuzetkom Umaga), prikupljanje potpisa opstruira i u Babinoj Gredi.

JASTREBARSKO - Rafinerija Brod u Bosanskom Brodu početkom 2015. godine prijeći će na plin, što će automatski značiti smanjenje i zaustavljanje onečišćenja okoliša i zraka u Slavonskom i Bosanskom Brodu, izjavio je danas ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u Jastrebarskom prilikom polaganja kamena temelja za logistički centar Kauflanda. To su dobre vijesti za Brođane, rekao je Zmajlović, kome je informacije o promjeni u poslovanju Rafinerije Brod na jutrošnjem sastanku u Zagrebu najavio zamjenik generalnog direktora Zarubežnjefta, vlasnika Rafinerije nafte Brod, Alexander Voronjin. Taj je sastanak rezultirao jednim od najznačajnijih pomaka od početka godine, otkako se vode razgovori na najvišoj razini s predstavnicima Zarubežnjefta oko problematike modernizacije te rafinerije, ocijenio je Zmajlović. Prelazak Rafinerije Brod na plin znači smanjenje za najmanje 70 posto izvora onečišćenja zraka u Slavonskom i Bosanskom Brodu, pa je tu odluku vlasnika rafinerije Zmajlović ocijenio izuzetno važnom.

OPATIJA - Glavne teme skupa o elektroničkim medijima koji je danas počeo u Opatiji, su europski trendovi u medijima, izazovi lokalnih medija, izbori i mediji te praćenje referenduma u medijima, a zamjenik ministrice kulture najavio je da će medijska strategija biti dovršena do kraja ove godine. Zdenko Ljevak, ravnatelj Agencije za elektroničke medije - Vijeća za elektroničke medije, istaknuo je otvarajući skup - 6 dane elektroničkih medija, 19. dane radije, 6. dane televizije i 6. dane internete, kako se zakonom o elektroničkim medijima i elektroničkim publikacijama, izmijenjenim ove godine, jača pluralizam medija. Donijet je i novi pravilnik o koncesijama koji znantno smanjuje troškove nakladnika te je obavljena analiza televizijskog tržišta. No, podsjetio je Ljevak, nije riješen zahtjev televizijskih nakladnika da se smanje troškovi odašiljanja niti je donijeta medijska strategija kao orijentir daljnjeg razvoja medija. Predsjednik Hrvatske udruge radija i novina, Juraj Hrvačić, naglasio je da je primarno pitanje svih medija kako preživjeti krizu. Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš najavio je da će medijska strategija biti dovršena do kraja ove godine. Nakon toga svi zainteresirani će tijekom četiri do pet mjeseci moći sudjelovati u doradi, a gotov tekst bi u svibnju 2014. trebao ići u Hrvatski sabor. Zadaća svih je da se pronađu novi regulatorni modeli koji će poboljšati stanje u medijima kako bi se moglo živjeti od te industrije, naveo je Šipuš. Istaknuo je i važnost pluralizma medija, što omogućuje građanima da budu aktivni subjekti svih procesa u društvu. To se odražava i u postupku oko nedjeljnog referenduma oko ustavne definicije braka, jer, dodao je, nije važno tko će i kako glasovati nego je važno da glasači razumiju o čemu se tu radi.

VUKOVAR - Na zgradu vukovarsko-srijemskog županijskog Ureda državne uprave u Vukovaru danas su po treći puta ponovno postavljene dvojezične ploče s nazivom toga ureda i matičnog ureda na latiničkom i ćiriličnom pismu. Za razliku od prošlih ploča, ove su postavljene malo više na zgradu kako bi se onemogućio njihovo skidanje, a kako su ploče od aluminija nemoguće ih je oštetiti i razbiti. Jučer je dvojezična ploča s postavljena i na zgradi Ureda za obranu u Vukovaru tako da se sada dvojezične ploče u tome gradu, ratnom stradalniku, nalaze na desetak zgrada s državnim uredima i institucijama.

ZAGREB - Sindikati javnih i državnih službi izrazili su danas nezadovoljstvo dosadašnjim radom na prijedlogu Zakona o plaćama u javnom sektoru, koji uređuje plaće za oko 240.000 zaposlenika. Novi zakon o plaćama u javnom sektoru koji bi trebao biti donesen do Nove godine istovjetno će regulirati sustav plaća za zaposlene u upravi, školama, bolnicama i drugim javnim sektorima, a ministar rada Mirando Mrsić najavljivao je da će njime osigurati primjenu načela "jednaka plaća za jednak rad". Međutim, sindikati upozoravaju da se iz zakonskog prijedloga ne može ni približno odrediti kolika će biti osnovica za izračun plaća. Ne može se odrediti kolike će biti plaće dužnosnika, ali ni oko 240.000 zaposlenih u državnim i javnim službama. Jedino je jasno da se sužava djelokrug rada sindikata, s kojima će se ubuduće pregovarati tek o neznatnom broju pitanja radnog i materijalnog položaja radnika, ističu sindikati i pitaju se "što je pravi cilj ovoga zakona?". Vladu pozivaju i da odustane od najavljenog izdvajanja pomoćnih djelatnosti u javnim i državnim službama, jer bi tzv. outsourcing doveo do drastičnog smanjenjem broja izvršitelja ili značajnog smanjivanja njihovih plaća.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor ocijenio je danas da su izmjene Ugovora o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb (ZLZ) na štetu hrvatske države, a u korist francuskog koncesionara ZAIC-a, te je optužio ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaša Dončića da obmanjuje javnost, a premijera Zorana Milanovića da nije upoznat s pojedinostima ugovora. "Hrvatska će, nažalost, ostati bez koncesijskih naknada, a prava radnika pritom nisu riješena", ustvrdio je Kosor na konferenciji za novinare u Gradskoj skupštini na kojoj je oštro kritizirao jučerašnje Vladino davanje suglasnosti za sklapanje Izravnog sporazuma u odnosu na Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb, te izmjene broj 2 toga ugovora, kojima se utvrđuje pravo koncesionara na privremeno neuplaćivanje koncesijske naknade, ako nastupe okolnosti na koje nije mogao utjecati.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas predsjednicima vijeća gradskih četvrti povećanje sredstava za mjesnu samoupravu za 20 posto. Jučerašnjim odlukama Gradske skupštine otvorena je mogućnost da iduće godine sredstva za mjesnu samoupravu porastu za 20 posto, odnosno za 34 milijuna kuna, rekao je Bandić na sastanku s predsjednicima vijeća gradskih četvrti u Staroj gradskoj vijećnici. Bandić je predsjednicima vijeća gradskih četvrti poručio da ta sredstva mogu već uvrstiti u svoje planove za male komunalne akcije i pozvao ih da planove dostave do kraja siječnja. Također ih je podsjetio da ta sredstva nisu predviđena za izgradnju škola i vrtića.

ZAGREB - Suđenje u slučaju "Bankomat", u kojem su čelnici Hrvatske poštanske banke (HPB) optuženi da su povlaštenim klijentima davali rizične kredite, počet će na zagrebačkom Županijskom sudu 17. siječnja iduće godine, odlučeno je na današnjem priopremnom ročištu koje je vodila sutkinja Jasna Galešić. Istraga protiv bivšeg šefa te državne banke Josipa Protege i ostalih suoptuženika pokrenuta je još krajem 2009. a optužnica je potvrđena u veljači ove godine nakon što je prethodno u dva navrata, u studenom 2010. i ožujku prošle godine, vraćana tužiteljstvu na doradu. Protegu, bivšeg člana uprave banke Ivana Sladonju, bivšeg financijskog direktora Marijana Kirinića te osmoricu navodno povlaštenih klijenata tereti se da su od 2005. do 2009. oštetili HPB za najmanje 255 milijuna kuna jer su davali, odnosno primali visokorizične kredite koji nisu vraćeni banci. Optužene čelnike banke tereti se i za dodatnu štetu od 26 milijuna kuna zbog isplate menadžerskih bonusa, od čega su međusobno navodno podijelili više od 13 milijuna kuna. Taj novac su, tvrdi se u optužnici, isplaćivali na temelju lažno prikazane dobiti u poslovanju.

ZAGREB - "Nada Klaić i njezin znanstveni i nastavni doprinos u razvoju historiografije" naziv je međunarodnog skupa koji je danas započeo na zagrebačkom Filozofskom fakultetu (FF) a zajednički su ga priredili Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povijesnicu u suradnji s Odsjekom za povijest (FF). Tim skupom želi se podsjetiti javnost da je riječ o istaknutoj hrvatskoj medievistkinji i sveučilišnoj profesorici koja je cijeli radni vijek provela kao predavačica na Filozofskom fakultetu. Skupom se obilježava i 25. godišnjica njezine smrti (Zagreb,1920.-Zagreb. 1988.) Po riječima organizatora skupa, današnje događanje je prilika da se o životu i djelu prof. Klaić još jednom iznova progovori i valorizira njezin doprinos hrvatskoj i međunarodnoj historiografiji.

ZAGREB - Treće dopunjeno izdanje knjige Stijepe Obada, Serđe Dokoze i Suzane Martinović "Južne granice Dalmacije od 15. stoljeća do danas" predstavljena je danas u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) u Zagrebu. Povjesničar Stjepan Ćosić rekao je da su hrvatske državne granice možda najstarije u Europi i mogu se dokumentirati. "Najjužnije granice Dubrovačke Republike koje potječu iz 14. i 15. stoljeća današnje su granice Republike Hrvatske", rekao je Ćosić dodavši kako to sustavno tijekom stoljeća pokazuju dubrovačka evidencija, dokumenti i karte. Istaknuo je kako su u knjizi kronološki složeni detaljni dokumenti iz dubrovačkoga katastra iz 1440. s evidencijom iz 133. godine. Ocijenio je kako se danas postavlja problem Prevlake koja to nije, a da se šuti o problematičnom pitanju kad je u 20. stoljeću bez ikakva ugovora otet dio BiH (Sutorina) i pripojen Crnoj Gori.

ZAGREB - Poetska monografija književnice i fotografkinje Andriane Škunce "Biblijski vrt, Sveta zemlja lunjskih maslina" predstavljena je danas u muzeju Mimara u Zagrebu. Monografija u izdanju Grada Novalje i TZ Grada Novalje i u grafičkom oblikovanju Luke Gusića, na 295 stranica donosi putopisne tekstove i stopedeset fotografija Andriane Škunce o jedinstvenom prirodnom i baštinskom kompleksu maslina u Lunu na otoku Pagu. U toj monumentalnoj monografiji autorica se poetski fokusirala na lunjske masline kao jedinstven susret čovjeka i prirode, koji je rezultirao "stvaranjem Biblijskog vrta i Svete zemlje", rečeno je na predstavljanju. U lunskim maslinicima na 24 hektra zemlje raste oko 80 tisuća stabala visokih i do osam metara. Najviša maslina visoka je 11 metara a najstarija ima više od 1600 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙