FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 25. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

VARAŽDIN - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović večeras je u Varaždinu izjavio kako nije u nikakvom sukobu s premijerom Zoranom Milanovićem oko pitanja jesu li sigurnosne službe zakazale u Vukovaru 18. studenoga, istaknuvši da na tu situaciju različito gleda od premijera, ali da će te stvari "razbistriti" mjerodavne institucije. "Izgleda da je to omiljena disciplina, traženje sukoba, ali moram vas razočarati jer između mene i premijera Milanovića ne postoji sukob i veliki rat. Na ovu situaciju premijer i ja različito gledamo, ali zato postoje institucije pa će se stvari razbistriti", poručio je hrvatski predsjednik okupljenim novinarima.

VARAŽDIN - Hrvatska i Slovenija mogu i moraju dobro surađivati, poručio je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović, ističući kao potvrdu te svoje poruke i današnji susret s bivšim slovenskim predsjednikom Danilom Turkom u Varaždinu. Aktualni hrvatski i bivši slovenski predsjednik zajedno su danas posjetili Varaždin gdje su obišli gradsko središte i nekoliko kulturnih ustanova. Susreli su se i s predstavnicima slovenske nacionalne manjine u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, gdje se razgovaralo o njihovim aktivnostima, uspjesima i problemima.

ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) obilježio je danas 120. obljetnicu brige o zdravlju hrvatskog stanovništva uz upozorenje premijera Zorana Milanovića da se ubuduće novac za javnozdravstvene potrebe mora trošiti racionalnije. Milanović je usporedio 120 godina Zavoda s državnim proračunom koji iznosi otprilike 120 milijardi kuna. U vrijeme stvaranja Zavoda tadašnje su države najviše novca trošile na vojsku i administraciju, a manje za zdravstvo. No, moderna socijalna država vrlo je skupa, a često je zdravstveno-socijalni sustav neučinkovit i neproduktivan, i to se mora mijenjati.

ZAGREB - Vlada je odbacila prozivke s današnje konferencije za novinare, odnosno Šoa akademije u Židovskoj općini Zagreb, na kojoj je politički analitičar Žerko Puhovski izjavio da je predstojeći referendum o definiciji braka rezultat zajedničke politike konzervativnih političkih stranaka i Vlade. "Vlada nema nikakve nadležnosti nad referendumom, pa tvrdnje poput 'Markić ruku pod ruku s Vladom gura referendum' i slične, navedene u članku, jednostavno nisu točne", stoji u kratkom priopćenju iz Banskih dvora.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je ponovio da će na referendumu u nedjelju glasovati za ustavno definiranje braka kao životne zajednice žene i muškarca, a odbio je tumačenja da je takva odredba u Ustavu nepotrebna, ocijenivši da su građani bili prisiljeni na takvu referendumsku inicijativu, jer su "izloženi diktaturi relativiteta". "Smatram da je potrebno Ustavom utvrditi ono što je prirođeno našem narodu, što je u tradiciji našega naroda i shvaćanja braka", rekao je Karamarko u emisiji 'Oporbeni zarez' Hrvatskog radija.

ZAGREB - Građani koji nemaju vazeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke popisa birača moći će na državnom referendumu o ustavnoj definiciji braka u nedjelju, 1. prosinca glasovati s potvrdom za glasovanje, objavilo je danas Ministarstvo uprave. Spomenute potvrde izdaju uredi državne uprave u županijama, odnosno Gradski ured za opću upravu u Zagrebu, ovisno o mjestu prebivališta. Potvrde za glasovanje mogu se u nadležnim uredima zatražiti svaki dan u uredovno vrijeme, a na dan državnoga referenduma izdavat će se od 7 do 19 sati u uredima i ispostavama ureda te na lokacijama gradova i općina koje su bliže građanima.

ZAGREB - Sudionici tematske sjednice saborskog Odbora za ravnopravnost spolova poručili su danas kako je važno da Hrvatska čim prije ratificira Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istambulska konvencija). Prema nekim procjenama, u Hrvatskoj je svakih 15 minuta fizički zlostavljana po jedna žena, rekla je predsjednica Odbora Nansi Tirelli. Širom svijeta jedna od dvije žene doživjela je nasilje od intimnog partnera, jedna od pet doživjela je prijetnju spolnog napada. Istraživanja pokazuju da žene trpe nasilje od deset do 15 godina prije nego što odluče zatražiti pomoć.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će nastaviti zasjedanje raspravom o prijedlogu rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna. Vlada predlaže smanjenje planiranih proračunskih prihoda za 2,9 milijardi kuna, na 110,25 milijardi, i povećanje rashoda za 3,2 milijardi kuna, na 126,8 milijardi kuna. Tako je i deficit uvećan za 6 milijardi kuna, odnosno s 10,24 na 16,3 milijarde kuna, što je udio u procijenjenom BDP-u od 4,8 posto.

RIJEKA - Saborska zastupnica HNS-a i članica predsjedništva te stranke Nada Turina Đurić s današnje je konferencije za novinare pozvala građane da izađu na referendum o ustavnim promjenama vezanim uz definiciju braka te da glasuju "protiv". Turina Đurić je ustvrdila da se mogućom promjenom Ustava otvara Pandorina kutija, jer bi se ubuduće i druga temeljna ljudska prava mogla mijenjati referendumima.

ZAGREB - Stranka "Hrast - pokret za uspješnu Hrvatsku" priopćila je danas da u potpunosti podržava građansku inicijativu "U ime obitelji" poručujući da osuđuje sve pokušaje koji raznim špekulacijama građanima žele otežati informirano odlučivanje o ustavnoj definiciji braka. "Osuđujemo sve pokušaje koji raznim špekulacijama žele kompromitirati građansku inicijativu "U ime obitelji", te manipuliranjem činjenicama otežati građanima informirano odlučivanje o ovom važnom, jednostavnom i jasnom pitanju", navodi Hrast u priopćenju.

ZAGREB - Treba li ukinuti 2. mirovinski stup, jer ugrožava isplatu mirovina sadašnjih i budućih umirovljenika, te državni proračun, ili treba još povećati izdvajanja u njega kako bi se povećale mirovine, raspravljalo se danas na okruglom stolu u organizaciji Kluba saborskih zastupnika Hrvatskih laburista. U ime Sindikata umirovljenika Hrvatske Ivo Marjanović zatražio je vraćanje svih osiguranika iz 2. u 1. stup mirovinskog osiguranja, zajedno s njihovim ulozima od oko 54 milijarde kuna.

PULA - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je u Puli sudionicima 26. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika poručio kako će novi zakon o povremenim poslovima legalizirati sve kućanske poslove. Iznoseći zakonske novine, Mrsić je kazao kako će građani, ali i tvrtke moći kupiti vaučere i njima plaćati radnike koji im obavljaju razne poslove poput čišćenja. U cijenu vaučera bit će obračunat neto dohodak, ali i sva davanja poput poreza, prireza i doprinosa.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas i sutra sudjeluje na sastanku Vijeća EU koji se danas i sutra održava u Bruxellesu, gdje su se sastali ministri za obrazovanje, mlade, kulturu i sport zemalja članica Unije. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priopćilo je kako su dana, prvoga dana sastanka usvojeni zaključci Vijeća EU o učinkovitom upravljanju školama, u kojima se naglašava autonomija škola u postizanju ishoda učenja te odgovornost ravnatelja u upravljanju školama.

ZAGREB - Autonomna ženska kuća Zagreb, Centar za žrtve rata-Rosa i Ženska mreža Hrvatske danas su, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, na Trgu bana Josipa Jelačića simbolično počele sakupljati potpise građana i građanki za ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Ta je Konvencija međunarodni ugovor i sveobuhvatan pravni okvir koji će se primjenjivati na sve oblike nasilja nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji.

SPLIT - Splitsko Gradsko vijeće večeras je prekinulo sjednicu zbog nedostatka kvoruma nakon što je devet vijećnika koalicije na čelu s HDZ-om demonstrativno napustilo sjednicu, nezadovoljni predloženim kandidatima za članove upravnih vijeća devet kulturnih ustanova, koje smatraju nestručnima za te dužnosti. Predsjednik Gradskoga vijeća Boris Ćurković je nastavak sjednice zakazao za 3. prosinca, a prethodno je sjednicu napustilo i troje vijećnika Nazvisne liste Marijane Puljak.

RIJEKA - Englesko-hrvatski enciklopedijski brodostrojarski rječnik autora Josipa Luzera i Aristidea Spinčića predstavljen je danas na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Autori rječnika su dugogodišnji profesori tog fakulteta, a napisali su rječnik u kojem je 35.000 natuknica s izgovorom, desetci tisuća kolokacija, mnoštvo glagolskih izraza, žargonizama i 870 čestih brodostrojarskih kratica.

DUBROVNIK - Na izvanrednoj sjednici dubrovačko-neretvanske Županijske skupštine danas je većinom glasova prihvaćena deklaracija o položaju i regionalnom statusu DNŽ kojom se odbija predloženi model planskih područja iz prijedloga zakona o regionalnom razvoju Hrvatske, a po kojem bi ta županija bila dio planskog područja srednjeg i južnog Jadrana. Za deklaraciju je glasovalo 27 vijećnika, a vijećnici SDP-a i HNS-a napustili su sjednicu prije glasovanja.

RIJEKA - Lista za Rijeku poslat će dopis ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku i ministru financija Slavku Liniću s prijedlogom izmjena u sustavu Hrvatske gospodarske komore (HGK) koje obuhvaćaju ukidanje obvezne članarine, rekao je na današnjoj konferenciji za novinstvo član predsjedništva te stranke Predrag Blečić. Istaknuo je da bi članarina trebala biti dobrovoljna pa bi se Hrvatska gospodarska komora više trudila privući članstvo.

RIJEKA - Protiv 23-godišnjeg Riječanina Marina Ikice podignuta je optužnica zbog ubojstva nožem 29-godišnjaka u ožujku ove godine u riječkoj četvrti Podmurvicama, izvijestilo je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci navodeći samo inicijale optuženika. Tereti ga se da je 28. ožujka ispred zgrade u Ulici Andree Benussija, nakon svađe i fizičkog sukoba, nožem u prsa ubo 29-godišnjeg Ramadana Mutišija koji je umro na putu prema bolnici.

VINKOVCI - U odvodnom kanalu pokraj Kunjevaca, šume u blizini Vinkovaca, prošlog vikenda pronađeno je 16 protupješačkih mina koje su na tome mjestu i uništene, izvijestila je vukovarsko-srijemska Policijska uprava. Po riječima njezina glasnogovornika Domagoja Džigumovića, pri čišćenju odvodnog kanala radnik je uočio protupješačku minu, o čemu je obavijestio policiju.

ZAGREB - Poznati hrvatski prozaist i dramatičar Miro Gavran piše poeziju još od 16. godine, ali se tek 32 godine kasnije, kako je to sam posvjedočio danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK), odlučio objaviti svoju prvu pjesničku zbirku "Pjesme". Gavranov pjesnički prvijenac danas je i predstavljen u DHK-u, a objavljen je u nakladničkoj kući Mozaik knjiga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙