FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 25. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Ivo Šarić, punac bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, danas nije došao svjedočiti na suđenje u slučaju Fimi media, gdje je trebao govoriti o porijeklu Sanaderove imovine. Iako je nedolazak opravdao zdravstvenim razlozima, sud nije prihvatio njegovu liječničku dokumentaciju. Sutkinja Ivana Čalić dostavljene dokumente nazvala je lakrdijom i obrani naložila da do srijede dostave noviju dokumentaciju za Ivu Šarića, ali i Sanaderovu majku. "U suprotnom će ih dovesti policija", kazala je sutkinja. Sanader je pojasnio da njegov 83-godišnji punac ima ozbiljnih zdravstvenih problema, dok mu 89-godišnja majka Iva Sanader gotovo ne izlazi iz kuće. Iz dokumentacije o Šarićevom zdravstvenom stanju proizlazi da se ranije liječio i da ima pacemaker, ali nije moguće zaključiti kakvog je zdravlja trenutno. Kada je prije godinu i pol dana prvi put došao na suđenje u slučaju Fimi media Šarić se pozvao na zakonsku blagodat da ne mora svjedočiti protiv člana obitelji, a iz spisa je tada izdvojen i njegov istražni iskaz koji, po pisanju medija, nije bio povoljan za Sanadera. Na posljednjoj raspravi na suđenju se nije pojavila niti Sanaderova supruga Mirjana Sanader koja je nedolazak opravdala pozivom na stručni simpozij.

OSIJEK

Predsjednik HSP-a Daniel Srb danas je u Osijeku pozvao članove i simpatizere stranke da na predstojećem referendumu o braku glasuju "za", ocijenivši kako je riječ o temeljnom svjetonazorskom i prvorazrednom političkom pitanju. Na konferenciji za novinare Srb je ustvrdio kako je dio hrvatskih medija u službi propagande protiv definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene, koja se predlaže referendumskim pitanjem. Pozvao je članove i pristaše HSP-a da se uključe i u proces prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni dijela Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji se odnosi na uporabu jezika i pisma. Srb je pozdravio jučerašnju izjavu osječkog gradonačelnika Ivice Vrkića da nadležna tijela istraže je li pri sklapanju ugovora o gradnji regionalnog odlagališta otpada s austrijskim tvrtkama "Strabag" i "Saubermacher" bilo nezakonitih i koruptivnih radnji, kako bi se ugovor proglasio ništavnim. Upozorio je međutim da se s time "temeljito kasni". Ocijenio je kako se nije smjelo čekati do trenutka kada je izgubljen prvostupanjski sudski spor s austrijskim tvrtkama jer je pitanje ima li vremena za provođenje istražnih radnji.

VUKOVAR

Za predsjednika Županijskog odbora SDP-a Vukovarsko-srijemske županije ponovno je izabran vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, koji je bio i jedini kandidat za predsjednika. Kako su danas izvijestili iz vukovarsko-srijemskog SDP-a, na unutarstarnačke izbore za predsjednika organizacije, održane jučer, izašlo je 45,19 posto članova Županijske organizacije. Za Željka Sabu, koji se i protekle četiri godine nalazio na tom položaju, glasovalo je 99,29 posto izašlih birača. U priopćenju se podsjeća kako se predsjednik bira po modelu jedan član - jedan glas. Izborna konvencija na kojoj će se birati ostala tijela SDP-a Vukovarsko-srijemske županije održat će se 7. prosinca.

SPLIT

Udar groma koji je jučer udario u zemlju na jugoistočnoj strani otoka Visa napravio je krater i tako otkrio zaostalu ručnu bombu iz Drugog svjetskog rata. Kako je jutros priopćila PU splitsko-dalmatinska, pirotehničari će bombu tijekom dana izuzeti kako bi je deaktivirali. Tijekom grmljavine u nedjelju oko podneva, na lokalnoj cesti Podstražje-Brgujac, koja se nalazi na jugoistočnoj strani Visa, grom je u udario u zemlju i napraviio veći krater. Nakon što je nevrijeme prošlo jedan je mještanin tuda prolazeći u krateru primjetio eksplozivnu napravu, te o tome obavijestio policiju. To područje nije naseljeno, a u blizini je vodovodna mreža. Policija pretpostavlja kako se radi o ručnoj bombi iz Drugog svjetskog rata. Područje je osigurano dok splitski pirotehničari danas ne stignu na otok i ne deaktiviraju bombu.

ZAGREB

Film "Visoka modna napetost" Filipa Šovagovića koji u ambijentu zabačenog dalmatinskog otoka prikazuje što se događa kada članovi jedne obitelji prestanu komunicirati, večeras će u kinu Cineplexx Kaptol centra imati svoju zagrebačku premijeru. Pero (glumi ga Goran Navojec) načelnik je otočnog mjestašca Bura i jedini član obitelji koji, više-manje, nema problema s komunikacijom, no obuzet je političkom misijom da njegovo mjesto dosegne broj od sto stanovnika i tako dobije status grada. Istovremeno je rastrgan između problematične braće Čobija i Bubija (Bojana Navojca i Mije Jurišića), bolesne majke (Ingeborg Appelt), ljubavnih jada s dvjema damama (Marija Škaričić i Bojana Petrović), a očekuje i dolazak slavnog talijanskog kreatora (Petar Mišo Mihočević). Pero ne može izdržati toliki pritisak, pa se njegov san o boljoj budućnosti pretvara u noćnu moru. Ta "komedija katastrofe" na rubu je eksperimenta u skoro svim segmentima filmskog stvaranja, od načina izlaganja radnje do glumačke podjele u kojoj brojne naturščike predvodi bivši predsjednik Stjepan Mesić, ističe se u najavi distributera, Continental Filma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙