FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

ZAGREB, 13. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić sramotnom ponudom nazvao je prijedlog kolektivnog ugovora koji je danas sindikatima dostavilo Ministarstvo zdravlja, poručivši da ga sutra neće parafirati te da se štrajk bolničkih liječnika nastavlja. Dio onoga što smo ispregovarali u tom prijedlogu uopće nije ispoštovan, ponuđena nam je sramotna cijena rada, primjerice za sat pripravnosti osam kuna u neto iznosu, dok bi sat prekovremenog rada noću bio plaćen 38 kuna, rekao je Babić Hini nakon što je proučio prijedlog Ministarstva zdravlja. Babić poručuje da to neće potpisati te najavljuje nove sindikalne akcije u sklopu štrajka liječnika, koji će se nastaviti i nakon današnjeg, pedeset i sedmog dana. Priprema se, najavio je, i izvanredna skupština HLS-a idućeg tjedna na kojoj će se odlučiti o daljnjim koracima. Ministar zdravlja Rajko Ostojić prethodno je danas ustvrdio da je postignut "vidljivi pomak" u pregovorima te je izrazio nadu da će predstavnici triju sindikata parafirati novi granski kolektivni ugovor za zdravstvo.

ZAGREB

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas da Vlada ne namjerava zakonom propisivati kakve će službene automobile koristiti lokalni i regionalni dužnosnici. Milanović je to rekao u Saboru, odgovarajući na pitanje nezavisnog zastupnika Ivana Grubišića namjerava li Vlada dodatno urediti koje kategorije službenih automobila mogu koristiti pojedini službenici i dužnosnici. "Što se tiče župana i jedinica lokalne samouprave, čuo sam zadnjih tjedana puno dobronamjernih savjeta da se i to regulira zakonom. Ja ne vidim to kao našu ovlast. Svatko neka odgovara svojim biračima i svatko neka se legitimira pred svojim biračima u općini koja ima auto, ako za to ima novca, u gradu, u županiji. Građani će na kraju odlučiti što je primjereno, što je neprimjereno", rekao je Milanović. Najavio je da će se sutra na Vladi odlučiti o kontigentu od 500 automobila za kompletan sustav državne uprave, ističući da je većina tih automobila u klasi do 130 tisuća kuna, a neki i u nižoj.

ZAGREB

HDZ-ov zastupnik Tomislav Čuljak ustvrdio je danas da bi prodaja Croatia osiguranja za 121 milijun eura državni proračun oštetila za 3,4 milijarde kuna, te najavio da će proda li se CO tako, kazneno prijaviti sve koji budu sudjelovali u prodaji. Čuljak je, tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, upitao premijera Zorana Milanovića "zašto prodaje Croatia osiguranje po cijeni koja je nekoliko puta manja od tržišne i je li svjestan po kojoj cijeni 'Uniqa' kupuje 'Basler osiguranje Hrvatska'". "Ovog drugog nisam svjestan jer nisam burzovni analitičar, a ovog prvog sam itekako svjestan. Naime, postoji samo jedna cijena - ona koju je netko spreman platiti", odgovorio je Milanović. Naglasio je da Vlada vjeruje da Croatia osiguranje ima vrijednost, što, kaže, pokazuje i interes ozbiljnih ponuditelja. Objasnio je da CO, iako je u pretežitom vlasništvu države, posluje u uvjetima konkurencije te da mu treba jak partner. Čuljak mu je na to uzvratio da će se 'Basler osiguranje', sa samo četiri posto tržišnog udjela i koje posluje s gubitkom, prodati za 70 milijuna eura. "U isto vrijeme, za Croatia osiguranje, koje drži čak 33 posto tržišnog udjela i iz godine u godinu ostvaruje dobit, vi ste spremni prihvatiti ponudu od 121 milijuna eura", rekao je Čuljak. Izračunao je da bi cijena CO po kriterijima po kojima se procjenjuje 'Basler' vrijedila 566 milijuna eura.

ZAGREB

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako je savjet da država otkupi 49 posto dionica Ine nešto najneodgovornije i neozbiljnije što je čuo. Milanović je to rekao tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, odgovarajući na zastupničko putanje Domagoja Ivana Miloševića (HDZ) o tome što vlada planira učiniti kako bi zaustavila negativne makroekonomske trendove. "Što vi iskreno očekujete da će se dešavati u našoj zemlji u sljedećih 12 mjeseci i zašto, predviđate li možda neko ekonomsko čudo ili planirate sjediti i mirno čekati bankrot. Dakle ukratko, imate li vi neki novi plan", upitao je Milošević premijera. Upozorio je na negativne makroekonomske pokazatelje, posebno na visoku nezaposlenost, spočitavajući Vladi što želi ublažiti fiskalno pravilo. "Planirate ukinut ili barem promijenit Zakon o fiskalnoj odgovornosti i pritom ste zapravo otvoreno u više navrata rekli da ste svjesni da su potrebne ozbiljne reforme, ali da vi za njih niste spremni", rekao je Milošević. "Vidjet ćemo. Dakle, ova kriza je obilježena godinama realnih i nerealnih očekivanja, ali u sljedećoj godini očekujemo gospodarski rast", uzvratio mu je Milanović i dodao kako je siguran da iduće godine neće poslušati Miloševićev savjet o otkupu dionica Ine.

ZAGREB

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić najavio je danas da će Vlada najkasnije za mjesec dana na javnu raspravu ponuditi zakon koji bi trebao moralno i materijalno obeštetiti žrtve silovanja kao ratnog zločina. "Zakon je gotovo finiširan u potpunosti i za nekih mjesec dana najdulje će doći na javnu raspravu, a zatim i pred ovaj dom na čitanje i donošenje", rekao je Matić u Saboru, odgovarajući na zastupničko pitanjue Dunje Špoljar (SDP) u kojoj fazi je priprema tog zakonskog prijedloga. Matić je kazao kako se tom osjetljivom temom u protekle 22 godine nitko nije bavio te da "te žrtve i dalje traže svoju pažnju, traže obeštećenje, traže odštetu materijalnu i moralnu". "Mi ovim zakonom nećemo nikad u potpunosti nadoknaditi onu patnju koju su prošle žrtve seksualnog zlostavljanja. Međutim, Hrvatska je dužna najprije moralno priznati njihovu žrtvu i patnju koju nose u sebi 20-ak godina. Neke su se osobe već javile, neke će se javiti nakon što ovaj zakon bude donesen, da im moralno, ali i materijalno nadoknadimo ono što su proživjele", poručio je Matić.

ZAGREB

Ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras izjavio je danas da je Hrvatska gospodarska komora do sada funkcionirala kao "one man show" te da joj treba temeljita reorganizacija. "Meni sada izgleda da je ta institucija koja je funkcionirala kao 'one man' show 18 ili 20 godina, obezglavljena, bez ikakvog sustava i koncepta. Čeka temeljnu reorganizaciju i treba osobu koja će to tako i posložiti, da sutra imamo transparentan sustav i da imamo zbilja koristi od te Komore, a ne kao što je bilo do sada, samo da se plaća, a da poduzetnici njihove usluge ne koriste", rekao je Maras novinarima u saboru. Vjeruje da će HGK za svog čelnog čovjeka izabrati osobu neopterećenu aferama, koja će biti sposobna provesti potrebne reforme. "Kako je taj cijeli sustav netransparentno posložen, tamo treba osoba, ne koja će to mijenjati, a koja je sudjelovala u tome, nego osoba koja je neopterećena proteklih 18 godina. Po meni bi to trebala biti osoba gospodarstvenik, osoba koja će pretvoriti Komoru bude u službi gospodarstva", kazao je Maras.

ZAGREB

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije danas želio kometirati uhićenje predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića poručivši kratko kako treba dati poticaj pravnoj državi da radi svoj posao. „Aktualni slučaj ne mogu i ne želim komentirati jer je u tijeku obrada“, rekao je Karamarko novinarima dodavši da ako je Vidošević, koji je bio član HDZ-a do 2010. , kriv, neka odgovara. Na novinarsko pitanje kako je zadovoljan aktualnim prijepodnevom Karamarko je ustvrdio kako to nije bilo ozbiljno aktualno prijepodne. „Ni jedan ozbiljan i pravi odgovor nismo dobili na vrlo ozbiljna pitanja“, ocijenio je. Vlada ne odgovara na postavljena pitanja, rekao je Karamarko dodavši kako se očito dobro pripremaju kod svojih PR-ovaca te izbjegavaju konkretne odgovore. „Pitanja su bila kvalitetna upravo iz domene gospodarstva no ni jedan pravi odgovor se nije mogao čuti“, zaključio je. Na pitanje zašto onda sam nije postavio pitanje čelnik HDZ-a je odgovorio kako je na sjednici Kluba dogovoreno tko će postavljati pitanja.

ZAGREB

Potpredsjednik vlade Branko Grčić potvrdio je danas kako će se prijedlogom Zakona o regionalnom razvoju provesti nova kategorizacija hrvatskih jedinica lokalne samouprave prema dostignutom stupnju razvijenosti, najavivši osnivanje Fonda za fiskalno poravnanje koji bi trebao pomoći u prijelaznom razdoblju. Na pitanje HNS-ove zastupnice Nade Turine Đurić na saborskom aktualnom prijepodnevu o panici koja je zavlada zbog ukidanja potpora i statusa brdsko-planinskih područja, Grčić je odgovorio kako se potpore ne ukidaju već se korigiraju. "Mijenja se kategorizacija, a sva područja od posebne državne skrbi i brdsko-planinska područja se kategoriziraju prema indeksu razvijenosti", pojasnio je Grčić. Dodao je i kako se u to planiralo krenuti početkom 2015., no kriza ih, kazao je, tjera da se krene s prijelaznim razdobljem već u 2014. godini. Najavio je i formiranje Fonda za fiskalno poravnanje kako bi se nekim jedinicama pomoglo u prijelaznom razdoblju. "Ako postoje neke jedinice koje preko indeksa razvijenosti prelaze 75 posto ali u dijelu fiskalnog kapaciteta su ispod 75 posto hrvatskog prosjeka razgovarali smo da formiramo Fond za fiskalno izravnanje kod takvih jedinica te da im u prijelaznom razdoblju pomognemo", pojasnio je Grčić.

BELI MANASTIR

Zajednica povratnika Hrvatske izražava zabrinutost najavljenim ukidanjem Zakona o područjima od posebne državne skrbi, zbog čega traži hitan sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem i potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem. Tražimo da se ne ukida taj zakon te da se u njega ugrade poticajne mjere za ta područja, rekao je predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović danas na sastanku Zajednice s načelnicima općina iz Baranje i Ernestinova i gradonačelnikom Beloga Manastira Ivanom Dobošem. Istaknuo je kako bi se ukidanjem toga zakona, što bi se trebalo dogoditi u ožujku 2014. godine, nanijela ogromna šteta svim građanima koji žive na područjima od posebne državne skrbi. Na tim je područjima već sada nezaposlenost daleko veća nego u drugim dijelovima Hrvatske, čak 2,5 puta; rezultat već sada teškog stanja je odlazak mladih iz Baranje i drugih mjesta na područjima od posebne državne skrbi u druge zemlje "trbuhom za kruhom" rekao je. Ukidanje zakona ne odnosi se na Vukovar, što svi povratnici i građani Hrvatske podržavaju jer Vukovar to svakako zaslužuje, ali tražimo isto za ostala ratom stradala područja u Hrvatskoj jer su inače ostali građani stradalnici u neravnopravnom položaju, kazao je Kompanović.

ZAGREB

Potaknuto upitima vezanim uz sumnje na ucjene i prisile djece uoči državnoga referenduma koji je inicirala građanska inicijativa "U ime obitelji", Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) uputilo je danas ravnateljima osnovnih i srednjih škola pismo u kojemu ih poziva da spriječe svaki oblik mogućeg agitiranja i nametanja tuđeg svjetonazora učenicima. Apelirajući na odgojno-obrazovne radnike da se suzdrže od iznošenja osobnih stajališta i rasprave o navednom pitanju, Ministarstvo naglašava da "škole ni u kojem slučaju nisu mjesto za održavanje predizbornih i predreferendumskih skupova niti agitacija bilo koje vrste". Ministarstvo će, ističe se u pismu, "bilo kakvo neprihvatljivo postupanje odgojno-obrazovnih djelatnika vezano uz predstojeći referendum smatrati bitnom povredom radne obveze". MZOS podsjeća da je "jedan od ciljeva odgoja i obrazovanja odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturnom svijetu, za poštovanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskome razvoju društva".

ZAGREB

Sindikalne središnjice i nevladine udruge predstavile su danas prijedlog ustavnih i zakonskih promjena za pokretanje i provedbu građanskog referenduma, kojima bi se olakšalo održavanje referenduma uz preciziranje pitanja o kojima se ne može odlučivati, te osigurala transparentnost financiranja i medijskog praćenja. Uvjet za održavanje referenduma bilo bi pet posto potpisa birača na razini države, te isto toliko na razini jedinice lokalne i regionalne samouprave, uz razdoblje od 45 radnih dana za prikupljanje potpisa, predlažu Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga radničkih sindikata, Matica hrvatskih sindikata, GONG, Zelena akcija, Pravo na grad, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, te Platforma 112 – za hrvatsku vladavine prava. Predviđeno je određivanje mjesta na kojima se ne smije prikupljati potpise te uvođenje sankcija za neprihvatljiv pritisak na građane za potpisivanje inicijativa. Predlagatelji se protive ograničavanju prikupljanja potpisa na lokacije ureda državnih institucija jer će, osim troškova za državni proračun, razmještaj državnih ureda diskriminirati građane u manjim ruralnim sredinama i na državnoj periferiji.

ZADAR

Predsjednik Općinskoga suda u Zadru Željko Rogić podnio je ostavku na mjesto predsjednika gradskog Povjerenstva za provedbu državnog referenduma jer referendum za ustavnu zaštitu braka smatra diskriminacijom homoseksualne manjine. "Referenduma za ustavnu zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene uopće ne bi smjelo biti. Smatram da je Ustavni sud zakazao pri načelu jednakosti pred Ustavom i zakonom koje je upravo Ustavom proklamirano," izjavio je predsjednik Općinskoga suda Željko Rogić, dodajući kako taj referendum predstavlja diskriminaciju homoseksualne manjine. Mi kao većina nemamo pravo nametati ustavnu definiciju braka i tako odreći manjini legalnu mogućnost takve zajednice. Iskoristio sam zakonsku mogućnost da ne predsjedavam gradskim Povjerenstvom za provedbu državnog referenduma, kazao je Rogić. Umjesto Rogića, dužnost predsjednika gradskog Povjerenstva za provedbu državnog referenduma obnašat će sudac Hrvoje Visković, odlučio je predsjednik Županijskoga povjerenstva Vladimir Mikolčević. Mikolčević je rekao da mu takva odluka Željka Rogića nije shvatljiva, ali jest prihvatljiva.

ZAGREB

Senat Sveučilišta u Zagrebu raspravljao je o nacrtu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije te, među ostalim, zaključio da je Strategija dobar temelj, ali da na njoj treba još raditi kako bi se dobio najkvalitetniji i najpromišljeniji dokument jer se strategije ne pišu često. Zaključke sveučilišna Senata predstavio je danas novinarima rektor Aleksa Bjeliš uz napomenu da je rasprava o toj strategiji održana na jučerašnjoj sjednici Senata te da je bila dobro pripremljena, sadržajna i za nju su članovi Senata iskazali veliko zanimanje. Sveučilište na Strategiju gleda dinamično i prepoznaje veliki angažman kolega koji su ju pisali, rekao je Bjeliš te izvijestio kako Senat smatra da sada nije trenutak za kritičko sučeljavanje vezano za Strategiju, već da o tome strateškom dokumentu treba još razgovarati i na njemu raditi. Rektor je najavio da će Sveučilište dati svoj prilog javnoj raspravi o Strategiji što skorije i to nakon što se precizno oblikuju stajališta iznesena u jučerašnjoj raspravi. Ipak, rektor je i danas ukazao na neke primjedbe Senata na nacrt Strategije, među kojima je i primjedba da Strategija treba imati pokretačku ulogu za cijelo društvo te da u nacrtu Strategije nisu u dovoljnoj mjeri izražene generalne strateške smjernice.

ZAGREB

Pod geslom "Karijera bez granica" održat će se 18. Smotra Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, a od od 14. do 16. studenoga na Smotri će se predstaviti 110 izlagača i to prvi put u zagrebačkome Boćarskom domu, Smotra je tradicionalno namijenjena učenicima završnih razreda srednjih škola i studentima, ali i svima koje zanima nastavak školovanja na zagrebačkome Sveučilištu te na drugim visokoškolskim ustanovama u Hrvatskoj i drugim zemljama Europske unije (EU). Kako je na današnjoj konferenciji za novinare u sveučilišnu Rektoratu najavila prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak, sutrašnji program svečanog otvaranja Smotre bit će posvećen plesnoj umjetnosti budući da se od ove godine, i to prvi put u Hrvatskoj, izvode preddiplomski studiji Suvremenoga plesa i Baletne pedagogije na Akademiji dramske umjetnosti. Uz sveučilišne fakultete i akademije, tijekom tri dana na Smotri će se predstaviti i veleučilišta, visoke škole i ostali sudionici iz Hrvatske i inozemstva - Slovenije, Austrije, Velike Britanije, Francuske, Nizozemske, Danske i Njemačke.

ZAGREB

Centar inkluzivne potpore IDEM predstavio je danas svoj projekt "Stručnom potporom do obrazovanja za sve" za koji su novac putem natječaja dobili od europskog IPA programa i koji će se provoditi u pet gradova, 17 škola i pet posebnih ustanova. Jednakost u obrazovanju za sve naš je cilj i veseli nas što ćemo s nešto više od 155 tisuća eura nepovratnog novca moći uključiti još djece s posebnim potrebama u redoviti sustav odgoja i obrazovanja, biti podrška roditeljima i raditi na stručnom usavršavanju mobilnih timova koji će pomagati djeci, roditeljima i nastavnicima, rekla je na predstavljanju programa kordinatorica projekta Jadranka Brkljačić. Partneri u projektu su zagrebački Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Centar za rehabilitaciju Ozalj-Jaškovo i Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac iz Šibenika. Ovim će projektom biti obuhvaćeno 60-tak učenika, njihovi roditelji, a kroz 34 radionice proći će više od 450 nastavnika, navela je voditeljica projekta Ljiljana Igrić.

KARLOVAC

Učenici karlovačke Srednje medicinske škole počeli su u 14 sati štrajkati sa zahtjevom da se reorganizira sustav nastave i prakse, a u dogovoru s ravnateljicom odgodili su štrajk za sutra, do kada trebaju pripremiti pisane zahtjeve. Najavljenim štrajkom karlovački učenici podupiru učenike Srednje medicinske škole iz Slavonskoga Broda, koji zbog preopterećenosti stručnom praksom štrajkaju od 11. studenoga. O svojim ciljevima otvorenim pismom obavijestili su sve učenike medicinskih škola u Hrvatskoj pozivajući ih da održe vijeća o toj temi te da pokrenu akcije solidarnosti s učenicima u štrajku. Smatramo da je potrebna korjenita reforma obrazovanja budućih doktora i medicinskih sestara. Nakon petogodišnjega srednjoškolskog obrazovanja dolaze na maturu s velikim nedostatcima iz obveznih predmeta pa - kad i završe srednju školu - teško pronalaze posao u profesiji koja je u Hrvatskoj deficitarna, stoji u pismu u kojem se ističe da sustav „tjera mlade i obrazovane srednjoškolce da posao potraže izvan Hrvatske“. Sad je vrijeme da učenici glasno kažu što im smeta, piše predsjednik Udruge srednjoškolaca Filip Markanović.

OSIJEK

Nepoznati počinitelj noćas je prebojio dvojezičnu ploču s latiničnim i ćiriličnim pismom na zgradi u kojoj su uredi Vijeća nacionalnih manjina grada Osijeka, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. S te zgrade u Kišpatićevoj ulici do sada je u dva navrata skinuta dvojezična ploča s latiničnim i ćiriličnim natpisom. Policija traga za nepoznatim počiniteljem.

VINKOVCI

Četrdesetogodišnji vukovarski branitelj Robert Horvat, jedan od dvojice koji su jučer razbili dvojezičnu ploču na Policijskoj postaji u Vukovaru, zbog čega je bio priveden, pušten je na slobodu, potvrdile su jutros braniteljske udruge. Horvat, kojemu je nakon incidenta i sukoba s policijskim službenikom pozlilo i zatražio je liječničku pomoć, zadržan je u policiji tijekom jučerašnjeg dana na kriminalističkom istraživanju. Sinoć je predan pritvorskom nadzorniku vukovarsko-srijemske Policijske uprave i, prema informacijama braniteljskih udruga, ubrzo i pušten. Iz vukovarsko-srijemske policije potvrđeno je kako kriminalističko istraživanje cijelog slučaja još nije dovršeno. Horvat je jučer zajedno s Darkom Pajčićem (41) razbio dvojezičnu ploču na zgradi Policijske postaje pri čemu je tijekom sukoba s policijskim službenikom Pajčić zadobio teže tjelesne ozlijede, a policijski službenik lakše. Pajčić je u KBC Osijek, iz kojega je jučer priopćeno da je primljen s prijelomom zatiljne kosti, nagnječenjem mozga i krvnim ugruškom, te da je stabilan i van životne opasnosti. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara sinoć je najavio je tužbu protiv policije a od ministra unutarnjih poslova i drugih traže ostavke. Ministar Ranko Ostojić danas je na aktualnom prijepodnevu u Saboru rekao kako je Pajčić imao 2,7 primila alkohola u krvi i, prema vlastitoj izjavi, sam je pao na pod.

SPLIT

Splitski su arheolozi u središtu grada nedaleko od bivše Općine u Ulici Domovinskog rata pronašli ostatke antičkog amfiteatra s početka 4. stoljeća čime je Dioklecijanova palača dobila važan atribut koji je ona, u skladu s politikom kasnog carstva, morala imati, rečeno je u povodu otkrića na konferenciji za medije u splitskom Konzervatorskom odjelu. "Riječ je o sjajnom lokalitetu koji se nalazi na najvažnijoj prometnici grada Splita. Zbog ovoga otkrića nećemo zaustaviti život u gradu, pa ćemo lokalitet konzervirati i privremeno zatrpati sve dok se ne pripremi njegova prezentacija. Ona nije jednostavna. Vrlo je složena, ali i moguća, no za to ćemo trebati dodatnih sredstava. U razgovoru s čelnicima grada dogovoreno je da angažiramo EU fondove. Tako ćemo stvoriti jedan vrijedan projekt koji će u samom srcu Splita pokazati spomenik iznimne kvalitete", kazao je pročelnik Konzervatorskog odjela Radoslav Bužančić. Prema najnovijim nalazima istraživanja koja još traju otkriveno je da se ne radi o kazalištu nego o amfiteatru s arenom u rasponu od 50 metara.

ZAGREB

Spomen ploča multimedijalnom umjetniku Tomislavu Gotovcu postavljena je danas na pločniku ispred bivšeg kina Lika u središtu Zagreba, u znak sjećanja na Gotovčev performans "Zagreb, volim te" održan prije 32 godine. Spomen ploču autora Emila Matešića i kipara Krešimira Katušića otkrile su Gotovčeva kći Sarah Gotovac, supruga Zora Cazi-Gotovac i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u sklopu 6. Zagrebi! festivala. Kroz trag Gotovčevih stopala ploča nudi mogućnost konstantne prisutnosti umjetnika u javnom prostoru, rekli su organizatori. U petak, 13. studenoga 1981. godine, točno u podne, Tomislav Gotovac izveo je performans tako što je potpuno nag hodao iz haustora u Ilici 8 prema tadašnjem Trgu Republike. Gotovac je uzdizao ruke i lijegao na tlo ljubeći ga. Na ulasku na Trg zaustavio ga je milicajac zbog remećenja javnog reda i mira, čime je akcija okončana sedam minuta nakon što je počela. Iz današnje perspektive taj se umjetnički događaj smatra jednim od temeljnih djela radikalne umjetničke prakse i vjerojatno najpoznatijim umjetnikovim radom, rečeno je uz jednu izložbu o Gotovcu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙